Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dykolycka i gruva – kvinna befaras omkommen

På söndagen var en kvinna inblandad i en dykolycka i Tuna-Hästbergs gruva, Borlänge.
På eftermiddagen meddelade polisen att det inte längre fanns något hopp om att finna henne vid liv.

Annons

TV: Räddningstjänsten om olyckan:

Vid klockan 10:55 på söndagsförmiddagen kom ett larm om en dykolycka i Tuna-Hästbergs gruva utanför Borlänge.

Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm skulle en person befinna sig i vattnet och både räddningstjänst, polis, två ambulanser samt ambulanshelikopter larmades till platsen.

– Det är mycket resurser på väg, både helikopter, ambulanser och räddningstjänst. Dykare är också på väg från Falun. Det enda vi vet just nu är att det är någon form av dykeriolycka, berättade Magnus Jonsson, insatsledare, DalaMitt.

Foto: Fredric Gustafsson

– Det har varit en grupp på ungefär 20 erfarna personer, bland annat från Norge och Finland, som har dykt, men inte alla samtidigt vad jag förstår. Det är ju en bra bit man måste ta sig ner under backen innan man når vattnet, sade Jimmy Eriksson, brandförman, om situationen på platsen.

Personen som var inblandad i olyckan var en kvinna av utländsk nationalitet som dök i en grupp med två andra.

På söndagseftermiddagen meddelade Mats Öhman, presstalesman vid polisens regionledningscentral att det inte längre fanns något hopp om att hitta kvinnan vid liv.

– Läkare på plats har konstaterat att det inte finns hopp om att finna henne vid liv. Det blir inte någon mer dykning idag utan i morgon kommer sjöpolisens dykare att återuppta sökandet, säger Öhman och fortsätter:

– Det är avspärrat runt gruvan nu med stöd av ordningslagen men det finns ingen misstanke om brott.

Posomgruppen kom till Tuna-Hästberg på söndagseftermiddagen för att ta hand om de övriga i gruppen.

Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg utanför Borlänge invigdes 2011 och bedriver främst guidningar för besökare i torrlagd miljö, men även dykning i den vattenfyllda delen av gruvan enligt deras hemsida.

Foto: Fredric Gustafsson.

2010 inträffade en dykolycka vid gruvan då en polsk medborgare drabbades av dykarsjuka när han dök i de vattenfyllda gångarna. Han fördes med ambulans till Falu lasarett och senare till Karolinska sjukhuset i Stockholm, för vård i en tryckkammare.

Foto: Fredric Gustafsson

Arkivbild: Claes Söderberg.I gruvan i Tuna-Hästberg bedrivs guidningar för besökare i torrlagd miljö, men även dykning i den vattenfyllda delen av gruvan enligt deras hemsida.