Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens Rätt firar 125 år

Annons

80 miljoner djur dödas i Sverige varje år inom livsmedelsindustrin. Det är ett faktum som djurrättsorganisationen Djurens Rätt vill ändra på. Organisationen har funnits sedan 1882 och firar alltså 125 år i år.

Ursprungligen vände man sig mot vivisektion, som innebär obducering av levande djur. En nyfiken läkare eller vetenskapsman kunde spänna fast en hund sedan skära upp den utan att bedöva den.

Numer har verksamhetsområdena breddats och förutom plågsamma djurförsök skjuter Djurens Rätt sig in på livsmedelsindustrin, pälshandeln, jakt, djur i underhållningsindustrin och behandlingen av sällskapsdjur.

Under onsdagen befann sig Chris Lundberg, verksamhetschef i Djurens Rätt och organisationens kampanjchef Git Johansson i Borlänge för att rekognosera inför riksstämman den 17-20 maj.

- Vid riksstämman ska en ny ordförande utses. Den sittande ordföranden Per-Anders Svärd avgår efter fyra år, säger Chris Lundberg.

Djurens Rätt brukar låta riksstämman cirkulera i landet och i år har valet fallit på Borlänge. I närheten finns två aktiva lokalavdelningar, en i Falun och en i Ludvika-Smedjebacken.

För ett samhälle utan förtryck av djur är organisationens paroll och idag har man 36 000 medlemmar.

- Många av dessa är även engagerade i människorättsrörelsen och miljörörelsen. Vi är Nordens äldsta och största djurrättsorganisation, säger Chris Lundberg.

Organisationen vänder sig emot alla former av våld och tar även avstånd ifrån civil olydnad.

- En del tror att vi är arga, men det är bara förtal. Det är ett rykte som underblåses av motståndare, det vill säga de som tjänar pengar på att utnyttja djur, säger Chris Lundberg.

Under året kommer Djurens Rätt att fortsätta kampen mot minkfarmer.

- 1,4 miljoner minkar dödas varje år. Ett lagförslag som lades fram förra året innebar att villkoren för minkfarmare skulle bli så tuffa att det inte längre lönade sig att bedriva minkuppfödning. Vi fortsätter arbetet för ett förbud. Vi kommer även att arbeta mot päls som kommer in i landet på diskreta sätt. Det är vanligt med luvor av skinn och muffar på jackor. Ofta har de djuren fångats med saxar. Många djur kommer från Kina, där de flås levande, säger Chris Lundberg.

Ett annat sätt att förbättra villkoren för djuren är att sluta äta animaliska produkter, men det verkar inte ha slagit igenom hos medlemmarna. 80 procent av medlemmarna är inte vegeterianer. Köttindustrin är annars ett av de områden som Djurens Rätt motsätter sig.

- Alldeles nyligen har EU avsatt 388 miljoner euro för att marknadsföra kött och det beror på att köttberget växer, säger Git Johansson.

- I samband med vårt 125-årsfirande vill vi visa upp oss och vi kommer att framföra någon aktivitet som vänder sig till allmänheten, säger Chris Lundberg.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons