Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för dalauppror

/

Annons

Arbetsförmedlingen vill att Agneta Lindhamn tar ett jobb inom vården i Särna. Det vägrar hon eftersom det inte går att anpassa res- och arbetstider med hämtning och lämning på dagis.

Arbetsförmedlingen har hotat med att dra in a-kassan om hon inte tar jobbet i Särna.- Jag förstår vad Agneta Lindhamn måste gå igenom och hur svårt hon har det, säger Per Oja.

Han är singel utan barn medan Agneta har sju barn, varav tre minderåriga. Hon har hjälp med försörjningen av sambon Sakari Karonen, men han är borta hela veckorna på snickarjobb i Norge.

- Som tur är har jag bara mig själv att ta hand om, annars skulle det aldrig gå, säger Per Oja.

Han har varit utan fast arbete i två år och lever på ersättningen från a-kassan, för närvarande 65 procent av den tidigare inkomsten.

- Det går, men inte mer, säger han.

Per förlorade jobbet när Dagab Närlivs flyttade lagret till Örebro. Sedan dess har han sökt omkring 150 olika jobb.

Han har haft en del ströjobb, bland annat som personlig assistent, men inget långvarigt. Ibland arbetar han som timvikarie i på Konsum.

Under en period hade Per Oja problem med ryggen och var sjukskriven, men han är nu opererad och återställd.

- Det hemska är att det verkar som att man är för gammal på arbetsmarknaden redan innan man har fyllt 40 år, säger han.Han ser ingen annan förklaring än åldersskäl till alla nej han fått hos olika arbetsgivare.

- Jag tycker att de borde uppskatta och dra nytta av all den arbetslivserfarenhet som jag skaffat mig under åren, men tyvärr är det inte så, säger han.

Den största ilskan riktar han ändå inte mot arbetsgivarna utan mot den nya regeringen och, som han tycker, den omvända politiken.

- De som redan har det bra får det bara bättre och bättre, medan vi som är arbetslösa får det allt sämre, säger han.

Han tycker att alliansregeringen sparkar på dem som redan ligger och anser, liksom Agneta Lindhamn, att det nu får vara nog.

Därför är han beredd att ansluta sig till dem som vill starta ett nytt dalauppror.

Mer läsning

Annons