Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är Trollskogen

/
  • Pedagogerna som just nu planerar den nya förskolans verksamhet trivs med att starta något alldeles från början.
  • Pedagogerna på förskolan Trollskogen har under den första tiden planerat stort som smått i verksamheten.
  • Skisser visar hur personalen vill ha det i de olika rummen.
  • Förskollärarna Anette Kock Madsen och Heléne Forsvall visar stolt upp förskolans moderna, stora kök.
  • Än så länge är bara möblerna på plats, leksakerna kommer senare.

Borlänges största förskola tar form.
Och den har fått namnet Trollskogen.
– Namnet visar vårt intresse för sagor, fantasi och att vara ute i skogen, förklarar förskolläraren Anette Kock Madsen.

Annons

Pedagogerna som ska jobba på Borlänges största förskola har varit på plats och planerat arbetet sedan den 9 januari. Personalen är en blandning av hitflyttade, nyutexaminerade och personer som jobbat på andra förskolor i kommunen.

Bland det första personalen gjorde var att ge förskolan, som ligger på Tjärna ängar, ett namn. Förslag som Barnängen, Barngården, Barnhagen och Blomsterängen ratades och man valde till slut namnet Trollskogen. De första avdelningarna ska heta Trollsländan och Fjärilen.

– Det är lite mer fantasi i namnet Trollskogen, menar förskolläraren Anette Kock Madsen som flyttat från Danmark till jobbet i Borlänge.

Personalen nämner ord som fantasi, sagor, matematik, naturvetenskap och teknik när man ska förklara förskolans inriktning, men man är överens om att det är svårt att planera allt innan barnen är på plats.

– När vi ser barnen kan vi jobba mer konkret och jobba utifrån hur barnen gör, menar Anette Kock Madsen.

– Vi vill jobba med språk på många olika sätt, eftersom det här är ett mångkulturellt område, säger Maria Fredriksson Sjöberg, förskollärare.

Förskolan ska även vara en pilotförskola när det gäller it. Det innebär bland annat att man ska ha trådlöst nätverk.

– Man kan till exempel ha med sig ipads som ett hjälpmedel ute i naturen. Studier visar att barn med annat modersmål än svenska lär sig svenska snabbare med ipads, säger förskollärare Maria Winbäck.

Trots att förskolan blir Borlänges största är avdelningarna ganska små. Dörrar kan dock öppnas mellan avdelningarna för att få mer utrymme.

– De dörrarna kommer nog inte att vara stängda så ofta. Vi kommer att samarbeta mycket mellan avdelningarna, förklarar förskollärare Heléne Forsvall.

I mitten av förskolan finns även ett stort gemensamt utrymme med bland annat en scen, kallat piazzan, där barnen kan få utlopp för sin kreativitet.

– Här ska vi ha exempelvis dans, teater, utklädning och en ateljé där barnen kan måla på staffli, berättar Anette Kock Madsen.

Till en början öppnas fyra av de åtta avdelningarna, då hälften av förskolan ska kunna fungera som evakueringslokaler vid eventuella renoveringar av andra förskolor i kommunen. Hittills har 52 barn fått en plats på Trollskogen och man har plats för totalt 120 barn. De första barnen börjar inskolningen den 30 januari.

Mer läsning

Annons