Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns inget formellt beslut att bygga kontoret"

Vilka beslut det kommunala bostadsbolaget Tunabyggens styrelse fattat om nya huvudkontoret framgår inte klart av protokollen.
– Det finns inget formellt beslut att bygga, säger vice ordförande Samuel Hedström (KD).

Annons

Flera politiker har överraskats av att det nya huvudkontoret är en så stor investering som 100 miljoner kronor.

Nu ifrågasätts även den formella hanteringen av ärendet.

I styrelseprotokollen framgår inget om vad kostnaden för bygget av det nya huvudkontoret blir. Det enda beslut i ärendet som är formulerat som ett beslut är att starta en projektering.

De fyra övriga gånger styrelsen haft ärendet uppe har projektet redovisats, och styrelsen beslutat att "godkänna rapporten och lägga till handlingarna".

– Det finns inte något formellt beslut fattat i detta ärende. Att starta ett projekt som landar på 100 miljoner utan ett formellt beslut är allvarligt. Det enda beslut som finns är att starta en projektering, säger Samuel Hedström, vice ordförande i Tunabyggens styrelse.

I augusti 2010 tog styrelsen beslut att starta projekteringen för det nya huvudkontoret. I februari får styrelsen, enligt protokollet, en redovisning av att HMB är utsedd totalentreprenör, bygglov erhållet och lokalstruktur är färdigställd. Även markanvändning och trafikfrågor är då lösta.

Styrelsen beslutar "att godkänna rapporten och lägga till handlingarna". I maj 2011 informeras styrelsen om hur flytten ska gå till och att tillfälliga lokaler ska användas. Styrelsen godkänner rapporten och lägger den till handlingarna.

I november 2011 får styrelsen ytterligare en rapport projektet, och även nu beslutar styrelsen att godkänna rapporten och lägga den till handlingarna.

I början av december skriver tidningen att det nya huvudkontoret kommer att kosta 100 miljoner kronor. Vid styrelsemötet några veckor senare får styrelsen en redovisning av kalkylen. Flera ledamöter har inte haft en aning om investeringens storlek. Bolagets vd uppger då att totalsumman redovisats i samband med beslut om investeringsbudgeten, vilken styrelsen beslutat om i december 2010 och oktober 2011.

Styrelseordförande Olle Rigborn (S) är förvånad över den kritik som framkommit under den senaste veckan.

– Vi har tagit två beslut om att anvisa pengar 2010 och 2011, sedan ett beslut att starta projektet. Sedan är det en ledningsfråga, en förvaltningsfråga och styrelsen har fått avrapporteringar.

Olle Rigborn säger att han nu ska gå igenom alla styrelseprotokoll och anteckningar som berör det nya huvudkontoret. Lars-Olov Eriksson, vd fram till årsskiftet, säger att man på måndag ska samlas för en genomgång av projektet.

Om att det inte framgår av protokoll att styrelsen beslutat starta bygget säger Olle Rigborn:

– Protokollen har kanske varit dåligt utformade. Vi måste lära oss av det här, att på ett bättre sätt skriva fast både belopp och annat. Det är den lärdom jag tycker vi ska dra av det här. Då uppstår inga sådana här diskussioner.

Mer läsning

Annons