Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns hot mot patientsäkerheten

/
  • Riksdagsman Kenneth Johansson (C) besökte i går Kronans Droghandel i Kupolen och Apotek Hjärta i centrum med målsättningen att få en uppfattning om hur apoteken fungerar i vardagen. Här är han tillsammans med apotekschef Britt Mari Ekblom, Apotek Hjärtat. I bakgrunden ses från vänster apotekscheferna Marie Albertsson, Kronans Droghandel i Kupolen och Ann-Kristin Rehnstrand, Apoteket Leksand.

– Omregleringen av apoteksmarknaden har i stort sett fungerat mycket bra, tillgängligheten har ökat och servicen är bättre, men dagens modell för generikautbyte är ett hot mot patientsäkerheten.
Det sade vd Johan Wallér, Sveriges Apoteksförening i går när han tillsammans med bland andra riksdagsman Kenneth Johansson (C) besökte två apotek i Borlänge.

Annons

Johan Wallér anser att det visserligen är bra att dyra originalmediciner byts ut mot billigare läkemedel, så kallade generika, men att det skulle kunna göras på ett sätt som både sparar pengar åt samhället samtidigt som det stärker nyttan och säkerheten för patienterna.

I dag bestämmer Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) på månadsbasis vilka läkemedelskopior apoteken ska byta original mot.

Problemet är att TLV inte har någon koll på leverantörerna som väldigt ofta inte kan leverera läkemedlen till apoteken och resultatet blir att viktiga mediciner inte finns på apoteken när patienterna behöver dem, säger Johan Wallér.

Han konstaterar vidare att det som nu sker när preparaten ofta byter utseende också medför en sämre patientsäkerhet.

– Det är förvirrande för patienterna att färg och form, namn samt förpackning med mera byts ut varje månad. Varje år felmedicinerar 200 000 patienter på grund av det generiska utbytet, säger Johan Wallér och fortsätter:

– Det är visserligen bra att dyra original byts mot billigare läkemedel, det sparar stora pengar åt samhället, men det skulle kunna göras på ett sätt som innebär en besparing för samhället samtidigt som det ökar patientnyttan och säkerställer en god tillgänglighet.

Han anser att regeringen måste ta sitt ansvar och diskutera med branschen för att komma framåt.

Att det ofta saknas läkemedel när patienter kommer för att hämta ut sin medicin är något som till exempel Apotek Hjärtat i centrum och Kronans Droghandel i Kupolen upplever regelbundet. Ofta löser personalen problemet genom att ringa till något av de andra apoteken i Borlänge, man samarbetar alltså trots konkurrenssituationen,

– Ja, för det allra viktigaste är att behålla kunderna och då måste de vara nöjda när de går härifrån, säger apotekschef Britt Mari Ekblom, Apotek Hjärtat.

Johan Wallér och Kenneth Johansson besökte under dagen både Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel i Kupolen. Syftet var att på plats få en uppfattning om hur apoteken fungerar i vardagen.

Beskedet från båda var att omregleringen har fungerat bra, men att det finns problemområden, som att viktiga mediciner inte finns på apoteken när patienterna behöver dem.

Den så kallade 24-timmarsregeln, det vill säga kravet på att apoteken ska tillhandahålla läkemedel ett dygn efter att de efterfrågats, diskuterades också. Det är inte är alldeles ovanligt att apoteken misslyckas med att klara kravet och en anledning är att man inte får tillräcklig snabba leveranser från leverantörerna.

Kenneth Johansson konstaterar att det behövs mer kunskap om hur apoteken lyckas med att få fram läkemedel inom ett dygn och säger att en utredning har tillsatts som ska belysa frågan ordentligt.

Som ordförande i riksdagens socialutskott har han arbetat med omregleringen av apoteksmarknaden i flera år.

– Det har varit ett tufft jobb, men värt besväret. Målet var att öka tillgängligheten och förbättra servicen och det har vi lyckats med, säger han.

Mer läsning

Annons