Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är bra att friska upp minnet"

/
  • Ute i god tid. Borlängeborna Pierre, Sabina och Anna-Lena Billman var ute i god tid när de bokade kursplatserna.
  • För säkrare trafik.

Annons

J:son trafikskola utbildar handledare för privat övningskörning två gånger i veckan. Kurstillfällena har blivit fler och fler i och med det stora intresset.

- Övningskörning är säsongsbetonad, framför allt den privata. Man vill inte ut och övningsköra mitt i vintern, där av det hårda trycket på våren, menar Monika Thun som har kurser på J:son trafikskola.

Det är inte bara i Dalarna som handledarkursen är populär. Monika har nyligen börjat på trafikskolan i Borlänge.

- Jag jobbade i Sala tidigare och även där är det hårt tryck på kursplatserna, berättar hon.

Under kursens tre timmar får handledaren och den blivande körkortsinnehavaren råd och tips inför den privata övningskörningen. Målet med utbildningen är bland annat att få säkrare nyblivna förare och en mer effektiv och säker privat övningskörning.

- En del är negativa inför kursen, men när de väl gått den har de ändrat inställning. Då tycker de att kursen varit nyttig, förklarar Monika Thun.

Kursen inleds med olycksstatistik. Deltagarna får veta att högertrafikomläggningen och lagen om bältesanvändning minskat antalet trafikolyckor. Monika berättar också om Vägverkets nollvision och att handledarkursen är en del i nollvisionen.

Några av deltagarna på kursen är Anna-Lena, Pierre och Sabina Billman. För att vara säkra på att få plats bokade de kursen redan i januari.

- Det är några år sedan man tog körkort så det är nog bra att friska upp minnet, säger mamma Anna-Lena Billman.

- Det ska bli kul att ta körkort. Jag längtar efter att få börja övningsköra, berättar dottern Sabina Billman.

Mer läsning

Annons