Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delad mening om bilköp

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) rekommenderar att en bilhandlare i Borlänge betalar tillbaka 2 500 kronor till en Östersundsbo. Den senare hade betalat 5 000 kronor till bilhandlaren mot löfte att han skulle "låsa bilen".

Annons

Köpet genomfördes aldrig och Östersundsbon vill därför ha tillbaka alla sina pengar, men ARN anser att han bara bör få 2 500 kronor.

Östersundsbon hade ringt på bilens annons och det var under samtalet som säljaren sade att han kunde hålla på bilen mot en handpenning på 5 000 kronor.

Enligt Östersundsbon var det enbart en reservering det var fråga om då de inte diskuterat priset, som skulle vara förhandlingsbart. När han ångrade sig fick han inte tillbaka handpenningen. Han hävdade att han aldrig haft för avsikt att ingå ett köpeavtal på en bil som han inte sett eller kommit överens om ett pris för.

Bilhandlaren anser däremot att ett bindande avtal hade träffats och att det handlade om ett rent köp utan inbyte. Andra intressenter informerades enligt bilhandlaren om att bilen var såld.

ARN:S bedömning är att Östersundsbon betalat en handpenning för att "låsa" bilen och att detta är att betrakta som ett köp eller i varje fall ett föravtal om köp, det vill säga att bilen skulle reserveras för Östersundsbon. Något skäl att betala handpenning har annars inte funnits, anser nämnden.

Eftersom Östersundsbon inte har fullföljt köpet är detta enligt ARN att jämställa med en avbeställning enligt konsumentköplagen. Säljaren har då inte rätt att kräva att köpet fullgörs och att få betalt för varan. Däremot kan säljaren ha rätt till ersättning för kostnader han har haft för att ingå och fullgöra avtalet samt andra kostnader till följd av avbeställningen.

Med bland annat hänsyn till priset för bilen, tidpunkten för avbeställningen, som skedde ganska kort tid efter kontakten med säljaren och betalningen av handpenningen, och vad som kan "uppskattas vara skälig omfattning av nedlagt arbete", anser nämnden att bilhandlaren bör vara berättigad till ersättning med 2 500 kronor.

Bilhandlaren får alltså behålla hälften av de 5 000 kronorna och den andra hälften bör han enligt ARN betala tillbaka till Östersundsbon.

Mer läsning

Annons