Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha nytt hem

/
  • Söker fosterhem. Kattmamman Moni och ungarna David, Petra, Kim och Lasse behöver någonstans att bo under ett par månader. ”Ungarna behöver mycket mer mänsklig kontakt än vi har tid att ge dem”, säger Anne Pettersson på katthemmet.
  • Behöver mer kontakt. Kattungarna som hittades i Kvarnsveden tillsammans med sin mamma den 25 juni behöver ett fosterhem under två månader. ”Det vore bra om de kunde bo i ett hem där man har mer tid med dem, annars blir de så skygga”, säger Anne Pettersson på katthemmet.
  • Flyttar snart. Paloma är en av de lyckliga katter som snart får ett nytt hem, i Laxsjön.
  • Social. Ronja, en rödvit kattjej på ett år, är en av de 20 katter som just nu bor på katthemmet i Kvarnsveden. Hon söker ett bra hem att bo i.
  • Börjar tröttna. Gulis har varit på katthemmet i över två månader. Han gillar människor men inte andra katter, så därför får han vara ensam i ett rum. Därför är personalen särskilt angelägen om att han snart ska få komma till ett hem utan katter.

Annons

Efter midsommarhelgen hittades en grå kattmamma med två svartvita ungar på Ringargatan i Kvarnsveden. Dagen efter hittades ytterligare två ungar som nu fått ett tillfälligt hem på Djurens vänners katthem.

- Mamman är social, men ungarna mycket skygga, säger Titti Grönvall som är en av de cirka 20 som arbetar ideellt på katthemmet.

Förra sommaren slog katthemmet rekord med 27 omhändertagna djur, men antalet övergivna katter brukar vara ganska konstant från år till år.

- Så länge katterna inte får högre status, så fortsätter folk att överge dem, säger Anne Pettersson, som är en av arbetsmarknadsenhetens anställda på hemmet.

Hur ska man göra för att ge dem högre status?

- Man ska inte vara rädd att ta betalt för katterna och så ska man se till att kastrera dem, även honkatter. Det är bara en myt att katthonor måste ha ungar en gång, säger Anne Pettersson.

De katter som kommer till katthemmet stannar minst fyra veckor. Först två veckor i karantän, ifall de har några sjukdomar, och därefter ytterligare två veckor så att ägaren ska ha en chans att efterlysa den. De kastreras, öronmärks och avmaskas. 700 kronor kostar det att köpa en katt därifrån.

- En del tycker det är dyrt, men bara kastrering av en honkatt kostar annars 1200 kronor, säger Anne.

Förutom kattfamiljen är Djurens vänner särskilt angelägna om att hitta ett hem till kattpojken Gulis som bott hos dem sedan 30 april. Han är mycket sällskaplig mot människor men går inte ihop med andra katter, varken hanar eller honor. Därför måste han bo i ett eget rum på katthemmet, vilket har börjat göra honom mer tillbakadragen.

- Det bästa vore om han kunde komma till ett hem på landet där det inte finns några katter i närheten heller, säger Anne som tycker att hon har världens bästa jobb.

- Det är klart att det är jobbigt när man får vara med om avlivningar eller att hämta skadade djur, men det är många solskenshistorier också. Det har hänt att vi återförenat katter med sina ägare efter något år. Och när de hittar ett hem och får respons på att det fungerar, blir man ju glad.

Mer läsning

Annons