Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satte nytt världsrekord i Borlänge!

/
  • Lockade många. Nästan 800 mopedister var med i kortegen, folk från hela Sverige men även från Norge och Estland deltog.  Foto: Johan Larsson
  • Glädjen var enorm. Folk jublade och applåderade när Janne Sidén berättade att det var över 700 som var med i kortegen.  Foto: Johan Larsson
  • Förväntansfulla. Spänningen låg i luften när deltagarna skulle räknas in. Skulle de sätta ett nytt världsrekord..?  Foto: Johan Larsson
  • Det är fantastiskt! – Holländare, släng er i väggen! sa klubbens ordförande Krister Wikström om världsrekordet.  Foto: Johan Larsson
  • Upprörd Borlängebo. Alla är inte lika entusiastiska över det nysatta världsrekordet. Britta Rahm, som bor på Stationsgatan, är väldigt upprörd över all avgasrök som fyllt hennes lägenhet de senaste dagarna. – Hur kan något sådant här vara tillåtet? Är inte Borlänge en miljöstad? Vi blir matade med miljö av medier morgon och kväll så får något sådant här hända... Vad tittar de på egentligen?  Foto: Johan Larsson
  • Olika modeller. I kortegen skymtades en och annan packmoppe.  Foto: Johan Larsson
  • Luktade avgas. Blåröken låg tät på Borlänges gator under lördagseftermiddagen.  Foto: Johan Larsson
  • Så här såg det ut. Här kommer de åkandes. De var inte många barn, men några var med och satte världsrekord i alla fall.  Foto: Johan Larsson
  • Här slår de världsrekord. 782 mopeder deltog i kortegen och därmed är det holländska rekordet på 674 slaget.  Foto: Johan Larsson

Annons

Blåröken var tät kring alla som förväntansfull trängdes på Borlänges gator för att se om det skulle bli något nytt världsrekord. Spänningen låg i luften. En efter en räknades mopederna in. Rekordet gick ut på att samla så många mopeder som möjligt i en och samma kortege. De dök upp på Stationsgatan klockan 16.15, svängde av mot Wallingatan, upp för Målaregatan och stannade vid Ovanbrogatan.

Där stängde de av motorerna, spända i väntan på att få reda på resultatet av Janne Sidén, från mopedklubben, som lyssnade i mobiltelefonen. Spänningen var olidlig.

- Yes! ropade han plötsligt högt.

Hade de satt världsrekord? Hur många mopeder var det? Folk tittade undrande på varandra och sedan tillbaka på Janne Sidén.

- Över 700 nu! basunerade han ut och då förstod alla att ett nytt världsrekord var satt.

Folk jublade och applåderade.

- Då lägger vi i klubben tio kronor på varje moped, alltså över 7 000 kronor till Barncancerfonden, berättade klubbens ordförande Krister Wikström.

Han var otroligt glad över världsrekordet, speciellt med tanke på att det mest var "gamla plåtmopeder" som deltog i kortegen.

- Det är fantastiskt! Holländare, släng er i väggen! tjoade han innan han återigen hoppade upp på mopeden för att åka tillbaka till Stationsgatan för att få reda på exakt hur många de var som deltog.

782 mopeder var det som var med och holländarnas rekord var därmed slaget med 108 (!) mopeder. Hur TSV-Blårök lyckades få ihop så många deltagare tror ordföranden beror på att Mellstaträffen, som de arrangerar för sjunde året, har blivit så populär. Folk berättar om arrangemanget och det lockar fler att komma hit, menar han.

I kortegen deltog folk från hela Sverige, Norge och Estland. De var flest män fast en och annan kvinna skymtades i blåröken också. Dessutom var det även några barn som var med och satte världsrekord.

Efter att världsrekordet konstaterats åkte mopedisterna ytterligare några varv runt centrum. Kontrollant Håkan Rystedt, som är kommunens evenemangschef, skrev ner rekordet "782" på en lapp och höll upp den för åkarna. En efter en passerade mopedåkarna honom, log och gjorde tummen upp.

- Det har ju hänt extremt mycket i Borlänge i sommar och det här är ytterligare ett sätt att visa att Borlänge är en evenemangsstad, konstaterade Håkan Rystedt.

Vad betyder världsrekordet för Borlänge?

- Vi får ju ytterligare publicitet i positiv bemärkelse och skickar positiva signaler till övriga Sverige som skapar nyfikenhet kring Borlänge.

Mer läsning

Annons