Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gjorde en film om CTH-fabriken

/
  • Filmpremiär. Torbjörn Lindqvist och Torbjörn Allard bestämde sig för att göra en film om hatt- och mössfabriken efter att ha blivit kontaktade av Kent Vickström. Nu visas filmen

Annons

Bakgrundsmusiken är sorgsen. Människor som arbetar stannar plötsligt upp, tittar in i kameran och försvinner. En känsla av vemod infinner sig, men byts snart mot glädje och hopp. Året är 1951 och hatt- och mössfabriken sjuder av liv. Människor syr i takt med den snabba jazzmusik som hörs i bakgrunden. Men känslan försvinner snabbt igen, då året återigen är 2004 och studentmössorna som ligger uppradade troligtvis är de sista lämnar fabriken innan den går i konkurs. Dörren till fabriken stängs och lamporna släcks.

Den 17-minuter långa filmen "Ur tiden 2004" har visats för första gången.

- När jag fick reda på att CTH skulle läggas ner fick jag panik. Under årens lopp såg jag hur verksamhet och personal minskade. Jag tänkte att "åh, det här måste vi bevara på något sätt". Jag ringde till Torbjörn Lindqvist och han är ju en man som hugger direkt på kroken, berättar Kent Vickström, som är skräddare på Dalateatern samt initiativtagare till bevarandet av CTH-fabriken som museum.

Torbjörn Lindqvist ringde i sin tur till Torbjörn Allard och frågade om de kunde göra en film tillsammans. Och så blev det.

- Vi blev lika inspirerade båda två när vi klev in här. Vi "slogs" om vem som skulle ta bilden den dagen, berättar Torbjörn Lindqvist och tillägger att syftet med dokumentationen var att skapa en sinnesstämning för tittarna.

Men tiden var knapp eftersom kontorslandskapet redan börjat plockats isär.

- Det var knappt någon verksamhet när vi var här, berättar Torbjörn Allard, som även skrivit och spelat in musiken till "Ur tiden 2004" samt redigerat filmen.

- Syftet är att ge en bild av hur det ser ut på en möss- och hattfabrik. Det är ju lite nostalgi också, säger Torbjörn Allard.

Det svåraste med att göra filmen tycker Torbjörn Allard var att få till en dokumentation med människor som knappt rör sig och inte säger någonting, att skapa en stämning genom att använda sig av bilder, ljud och musik.

"Ur tiden 2004" blev klar i våras och är framställd med stöd av Film i Dalarna, Borlänge kommun, Ljungbergsfonden och Sparbanksstiftelsen Dalarna. Torbjörn Lindqvist förklarar att de filmade med riktig film för att den ska vara beständig för framtiden. Filmen kommer att arkiveras i Grängesberg.

- Råmaterialet finns kvar för eftervärlden, förklarar Torbjörn Allard.

På onsdag visas filmen för första gången för allmänheten på CTH-fabriken och den kommer därefter att visas vid flera andra tillfällen under nostalgidagarna.

Mer läsning

Annons