Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fixade en miljövänlig kväll

/
  • På miljökvällen kunde man handla second hand-kläder.
  • Ebba Sand och Nanna Evertsson tycker att det är värt att betala några kronor extra för ekologisk mat. På miljökvällen sålde de ekologiskt fika.
  • Besökarna Malte Oreilly och Linn Grins tror att besökare på evenemanget fick en insikt i hur bra second hand är.
  • Pernilla Danielsson och Sarah Andersson besökte miljökvällen.
  • Alexander Hedén tyckte att evenemanget gav nya perspektiv.

Ebba Sand och Nanna Evertsson brinner för miljön. De arrangerade en miljökväll på Gammelgården i Borlänge för att sprida kunskap om vad man kan göra för att vara miljövänlig i sin vardag.

Annons

När Ebba Sand och Nanna Evertsson skulle bestämma sig för gymnasiearbete var det inget svårt val. De hade länge haft sin idé i bakhuvudet och berättar att de antagligen hade genomfört den även om de inte hade haft det som gymnasiearbete i skolan.

– Vi ville göra något som man kan dela med sig av till andra och vi ville göra skillnad, säger Ebba.

På miljökvällen som de arrangerade kunde man handla secondhandkläder, köpa ekologiskt fika eller omgjorda möbler och lära sig enkla tips för att vara miljövänlig i vardagen. På alla bord fanns det diskussionsfrågor som fick besökarna att tänka på vad de själva kan göra för miljön.

– Vi tyckte att det var viktigt att de som kom till evenemanget skulle känna sig bekväma, därför fick man diskutera med dem man satt med vid borden och välja själv lite hur mycket man skrev, säger Ebba.

– Det var kul att läsa svaren på diskussionsfrågorna, folk hade verkligen tagit sig tid att tänka till och det dök upp många kreativa förslag och idéer, säger Nanna.

En idé som tjejerna tyckte var extra rolig var att ha ett klädbibliotek.

– Det var det någon som hade skrivit på sin lapp, och det hade vi aldrig själva tänkt på men det lät som en jättebra och kul grej, säger de.

Resultaten av frågorna ska de använda sig av i rapporten till sitt gymnasiearbete.

På miljökvällen spelade också bandet The Pole Siblings.

– Vi ville ha musik för att få en mysig stämning, så att det blev en trevlig kväll samtidigt som det handlade om ett viktigt ämne, säger Ebba.

Nanna och Ebba har länge varit intresserade av miljöfrågor och tänker mycket på vad de själva kan göra för att inte skada miljön. De tror att alla kan göra skillnad men att de själva kanske inte kan förändra hela världen.

– Miljön påverkar alla. Vi har båda ett stort intresse för second hand och köper nästan bara begagnade kläder, säger Nanna.

Nanna och Ebba tycker att det är viktigt att alla tänker efter på vad de gör som påverkar miljön.

– Många tänker att det är dyrt att handla ekologiskt och det blir ju faktiskt dyrare i längden. Men vi tänker att om man handlar second hand så sparar man ju pengar på det sättet och om man då köper ekologisk mat så jämnar det ut sig i slutändan, säger Ebba.

– Man kan göra små förändringar, som att till exempel duscha lite snabbare eller tänka efter om man verkligen behöver det man köper, för vi överkonsumerar väldigt mycket. Det är de små sakerna man gör hela tiden som gör skillnad, säger tjejerna.

Mer läsning

Annons