Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt väder toppen för muséerna

/
  • Skarpa färger. Många barn fascineras av de flouriserade stenarna, som lyser upp med hjälp av ultraviolett ljus.  Foto: Stina Rapp
  • Visar stenar. Karin Andersson och Ina Kamenarova tar emot upp emot 100 besökare i veckan.  Foto: Stina Rapp

Annons

På Geologiska museet finns mer än 5000 utställda stenar och mineraler och cirka 15 000 i förråd. Museet är därmed ett av de största föreningsägda museerna i Sverige.

- I snitt har vi 100 besök i veckan, berättar Karin Andersson.

Flest besökare har museet i juli och augusti. Och när det är guldvaskning kommer det många. Det är människor i alla åldrar, från Sverige och andra länder som besöker museet.

- Många är lite äldre turister som är på genomresa. En hel del kommer från Holland och Tyskland. Holländare har ju hittat stenar som färdats med inlandsisen från Sverige ner till Holland, berättar sommarguiden Ina Kamenarova.

- "Ska sten vara något att se?" tänker många innan de går in, men sedan blir de imponerade, berättar Karin Andersson.

Och visst är det en hel del att se i de tolv rum som museet rymmer. Där finns bland annat en enorm valkota, Dalarnas landskapssten Porfyr, slipade och oslipade smyckesstenar samt fossiler från olika tidsåldrar. Bärnstenar med insekter i som är 70 miljoner år gamla finns även att skåda, liksom en av de meteoriter som föll ner i Hässle i Uppland 1869.

- Det som kanske fascinerar barn mest är de flouriserade stenarna som lyser upp med hjälp av ultraviolett ljus, berättar Ina Kamenarova och visar montern med stenarna som riktigt strålar av skarpa färger.

På frågan vilken som är den mest ovanliga stenen eller mineralen svarar hon:

- Det finns ju ingen sten som är den andra lik, så alla är speciella.

Mer läsning

Annons