Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalecarlia populärt i norska Trynset

/
  • Socialdemokraten Peter Hultqvist är Dalarnas mest företagsvänlige riksdagsledamot. Foto: Roland Berg/Arkiv.

Annons

Tynset är ett litet samhälle i Norge där det bor cirka 5500 invånare. Dalecarlia cup har i många år varit årets största fotbollshändelse för ortsborna, inte minst på grund av att de samlar ihop spelare, syskon och föräldrar och drar hit tillsammans. Omkring 400 personer har åkt från Tynset till Borlänge i sommar. Tynset ställer upp med sammanlagt 150 spelare i 13 olika lag. Det är sju pojklag och sex flicklag.

- Det här har blivit en tradition. Klubben har varit här i många många år. Det är en flott turnering på många sätt, säger cupansvarige Björn Grutle.

Han nämner avståndet som en fördel, att det bara tar fem, sex timmar att köra till Borlänge. Einar Lunåshaug, som spelar i P12, tycker att Sportfältet är en bra plats för Dalecarlia.

- Att planerna ligger nära, det är väldigt fint. Då kan man titta på alla planer, säger han.

- Det är ett fantastiskt område, tillägger Björn Grutle.

Han har själv tre barn som är med och spelar, två döttrar och en son och har stundtals fullt upp med att hinna se alla matcher.

- Någon gång krockar det, så det blir löpning till och från, förklarar han.

Det är bara åtta av spelarna som bor på skola, resten är utspridda på campingar och hotell över hela Borlänge. När de inte kämpar på Sportfältet släpper de loss på Cozmoz, shoppar i kupolen eller badar i Maserhallen. Björn Grutle har bland annat testat joggingspåren i Mellsta.

- Det var första gången jag var där och det var helt fantastiskt, säger han.

Förra året var det ett lag från Tynset som gick till final. Hur det går i år får framtiden utvisa, uppbackningen är det i alla fall ingen brist på...

Mer läsning

Annons