Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisbrist kan tvinga dem från Borlänge

/
  • Tvingas flytta? Familjen Danielsson trivs väldigt bra i Skräddarbacken och Borlänge. Men på grund av brist på dagisplats funderar de på att flytta. ”Vi har börjat titta på hus i Gustafs”, säger de.
  • Lurad. ”Det känns som om kommunen lurar hit folk med bra jobb och bostäder, men sedan finns det inga platser för barnen”, säger Sara Danielsson som flyttade hit för snart sex år sedan.
  • Utan dagis. Tyra, 4, går på dagis, men Sara och Per Danielsson väntar sedan i höstas på dagisplats till Thea, snart 2. ”Det känns helt kört”, säger paret som nu funderar på att flytta till Säters kommun.

Annons

Sara och Per Danielsson, som båda är arbetsterapeuter, flyttade till Borlänge från Fagersta för snart sex år sedan. Per jobbade då i Ludvika och Sara hade fått jobb i Borlänge.

– Det kändes som om Borlänge var en expansiv stad där det hände något och där man tänker framåt, säger Per.

Och det tycker han fortfarande. De bor i Skräddarbacken och trivs väldigt bra. Familjen har utökats med två barn, Tyra, 4, och Thea, snart 2.

Tyra går på Målargårdens dagis i Skräddarbacken. Eftersom de planerade att Thea skulle börja dagis när hon var cirka 1,5 år ställde föräldrarna henne i barnomsorgskö förra våren.

– Men vi har inte fått ett enda erbjudande sedan dess, säger Sara.

I höstas var beskedet att det kanske skulle bli någon ledig plats i januari. I januari fick familjen veta att två avdelningar skulle öppna i Mats Knuts den 1 april.

– Men nu har det också lagts på is. Det sista beskedet är att det kan bli någon plats ledig i juni. Men vi vet inte om vi kan lita på det, säger Sara.

Sedan i höstas har Per varit föräldraledig och trots att familjen snålat med föräldradagarna, så börjar de ta slut. Ungefär 60 dagar är vad paret har kvar och då hade de tänkt spara några för framtiden.

– Vi klarar oss definitivt inte på en lön. Sedan är det också jobbigt att inte kunna ge något klart besked till arbetsgivaren, säger Per.

Per arbetar numera i Borlänge medan Sara arbetar i Säter. Familjen funderar nu på att sälja huset i Borlänge och flytta till Gustafs eller Säter för att få en dagisplats.

– Vi har varit i kontakt med Säters kommun och där kom man med förslag på en dagisplats efter två och en halv arbetsdag, berättar Sara.

Helst vill familjen bo kvar eftersom de trivs med både hus, omgivningar och har skaffat vänner i Borlänge.

– Men hade vi vetat att det skulle vara så svårt att få barnomsorg, hade vi aldrig valt den här kommunen.

Mer läsning

Annons