Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i uthus kunde ha spridit sig

/
  • Räddningstjänsten ännu vid 10-tiden på måndagsförmiddagen var kvar på brandplatsen. Då återstod bara förkolnade rester av den del av byggnaden som inrymde värmepannan.
  • Bostadshuset klarade sig utan skador.

Delar av en uthusbyggnad som inrymde dels en kontorsdel, dels ett pannrum totalförstördes vid en brand under natten till måndagen.
Räddningstjänsten, som fick larmet klockan 01.23, ryckte ut med full styrka; sex man, två släckningsfordon och två tankbilar. Senare under natten anslöt fyra man från deltidsbrandkåren. Byggnaden stod i full låga redan när den första styrkan kom fram.

Annons

Med bara några meter mellan uthusbyggnaden och boningshuset var risken stor att elden skulle spridas sig.

– Visst var vi oroliga. Om det hade blåst mer än det gjorde så vet man ju inte hur det hade kunnat sluta, säger husägaren.

Nu gick det trots allt bra tack vare att räddningstjänsten snabbt fick elden under kontroll och man behövde aldrig spola vatten på bostadshuset i förebyggande syfte.

– Men risken att elden ska sprida sig är alltid stor när husen står så nära varandra som de gjorde här, säger deltidsstyrkeledare Per Ekholm.

Det var en granne som upptäckte branden och ringde räddningstjänsten. Själva märkte inte familjemedlemmarna i bostadshuset att det brann i uthusbyggnaden förrän brandbilarna körde in på gården.

– Jag vill inte spekulera i vad som kan ha hänt, men kanske var det en gnista som var orsaken, säger husägaren.

Han hade fyllt på flis i värmepannan vid 16-tiden på söndagen

En kraftig timmervägg som skiljde pannrummet från kontorsdelen stod emot tillräcklig länge för att räddningstjänsten skulle hinna få elden under kontroll. Kontorsdelen klarade sig tack vare det med mindre skador än byggnaden i övrigt.

Taket på byggnaden förstördes dock av elden och hela pannrumsdelen.

I pannrummet fanns en cistern med flis som räddningstjänstens personal drog ut ur byggnaden. Personalen var kvar på platsen ännu vid 10-tiden på måndagen.

Utredning får nu visa vad som orsakade branden.

Mer läsning

Annons