Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängesfesten i fara

Annons

Borlängefesten är en tradition under Dalecarlia Cup. I sommar kan den inte genomföras på Stationsgatan, då denna är föremål för ombyggnad. Tanken är att flytta till Domnarvsvallen.

Men det tillåter inte kommunen.

- Idrottsplatser ska hållas fria från alkohol, säger Kristina Svensson (s), ordförande i socialnämnden och pekar på det alkohol- och drogpolitiska program som kommunfullmäktige antagit.

Benny Astor, ordförande i IK Brage, är mycket kritisk. Han ger uttryck för sina åsikter i en skrivelse till socialnämnden, kommunledningen och näringslivsenheten. Där betonas att han framför sina personliga åsikter, och inte i egenskap av Brage-ordförande.

- Det är bedrövligt att inte kunna använda Domnarvsvallen till mer än idrott. En komplett anläggning med toaletter och entréer. Logistiken finns där.

Att det behövs alkoholfria zoner, är inget argument han tycker håller i sammanhanget.

- Det går inte att tolka alkohollagen som fan läser Bibeln, menar Benny Astor och pekar på att det inte ska spelas fotboll under Borlängefesten utan vara musik och underhållning.

- Vi måste använda de resurser vi har i stan och inte slösa bort bra traditioner med dåliga argument.

Han menat att festen är en av anledningarna till att över 280 lag är anmälda till cupen - rekord. Astor ifrågasätter hur kommunen kan godkänna alkohol vid O-ringen, Thåström i Maserhallen, att Peace & Love stänger centrum, Kent på Sportfältet och bilträff med utskänkning på Dala Airport.

- Det ska väl inte vara lättare att komma hit som extern arrangör? Det ska väl inte vara lättare att göra arrangemang i till exempel Leksand. Nog ska väl klimatet för Borlängeföretag vara bäst i Borlänge.

Kristina Svensson säger att alkoholpolitiken är viktig, och att det handlar om mycket mer än att bara säga ja eller nej till servering. Hon menar också att det finns andra alternativ dit Borlängefesten kan förläggas. Exempelvis Ovanbroparkeringen.

Mer läsning

Annons