Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängekurder kräver åtgärder mot Turkiet

/
  • För en vecka sedan beordrade Turkiets militär ett flyganfall som dödade 35 kurder. Kurdiska föreningen i Borlänge kräver nu att den svenska regeringen vidtar åtgärder mot landet. På bilden ser vi tre av föreningens ledande röster, Ahmet Tutay, Yasar Borak och Dersim Seyfettin Tekes.
  • Ahmet Tutay och Yasar Borak.
  • Dersim Seyfettin Tekes.

Turkisk militär genomförde 29 december ett flyganfall som dödade 35 kurder. Nu kräver Kurdiska föreningen i Borlänge åtgärder.
– Vi kräver att Turkiet ber om ursäkt och att de som gav order om anfallet ställs inför rätta, säger föreningens ordförande Yasar Borak.

Annons

För en vecka sedan attackerade turkiskt militärflyg den kurdiska byn Ortasu i sydöstra Turkiet, varpå 35 kurder dog. Turkiet förklarar det som ett misstag. Men det köper inte Kurdiska föreningen i Borlänge.

– De ungdomar som sköts ihjäl tillhörde samma släkt. De är bosatta på båda sidorna av gränsen mot Irak och har utbytt varor med varandra i många årtionden. Både den turkiska militären och polisen hade låtit det ske under lång tid. Turkiet skyller folkmordet på fel i underrättelsen och missförstånd. Men de visste precis vad de gjorde, säger Yasar Borak.

Kurdiska föreningen kräver nu åtgärder mot Turkiet.

– Genom Kurdiska riksförbundet framför vi kravet på att den svenska regeringen kraftigt ska fördöma dådet. Det bästa vore om regeringen genom EU kunde sätta press på Turkiet att be om ursäkt för dåden och samtidigt ställa de som gav order om anfallet inför rätta, säger Borlängepolitikern Dersim Seyfettin Tekes (s).

Tekes är utöver sina politiska uppdrag medlem i Kurdiska föreningen i Borlänge. Det är även sekreteraren i Aleviföreningen i Dalarna, Ahmet Tutay.

– Vi vill dessutom att regeringen skickar ned en delegation för att utreda händelserna. Men det händer för lite. Precis som övriga Europa har Sverige för mycket handel med Turkiet. Det gör att ingen vågar agera på riktigt, säger Tutay.

De tre herrarna anser att dådet i Ortasu bara är en liten del av flera decenniers systematiskt förtryck mot kurder.

Mer läsning

Annons