Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängekille kan bli världsmästare på is

/

Snart ska Borlängekillen Mikael Andersson tävla med landslaget i Ice Cross Downhill. Det är en ganska ny och okänd sport, där det krävs att man är taktisk och orädd. Man åker nämligen skridskor nerför en brant isbana.

Annons

Som en av tre åkare i det svenska landslaget ska 26-åringen från Borlänge tävla i det internationella mästerskapet i Ice Cross Downhill. En sport som inte så många känner till, men som har funnits i cirka tio år.

– Det liknar inget annat. Man åker på skridskor nedför en brant isbana som bjuder på hopp och skarpa kurvor. Dessutom startar man fyra åt gången, så först en ner vinner, berättar Mikael Andersson.

Det är första gången som Mikael tävlar i sporten och till och med första gången han åker Ice Cross Downhill. Han började träna för det i år, men eftersom det inte finns några övningsbanor, så de får istället försöka träna på andra sätt. Mikael säger att han ska träna på att bli mer explosiv.

Tidigare har han tränat bandy sedan sjuårsåldern och bland annat spelat flera säsonger i Gais. Inför tävlingarna i Ice Cross Downhill är han förväntansfull:

– Jag har velat göra det här jättelänge, säger han.

Det internationella mästerskapet består utav fyra tävlingar i fyra olika länder, och första tävlingen hålls 13-14 januari i Minnesota (USA). De tre andra tävlingarna blir 3-4 februari i Falkenberg (Holland), 17-18 februari i Åre (Sverige) och 16-17 mars i Quebec (Kanada).

Mer läsning

Annons