Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeborna fortsätter rapportera om fallna träd

/
  • Den naturminnesskyddade eken vid Kaptensboställen klövs itu under julhelgens storm. Länsstyrelsen bedömer att den kan stå kvar och har kommit överens med markägarna om att även den liggande delen får vara kvar.

Borlänge Energis parkavdelning har nu återgått till normal personalstyrka efter stormen Dagmar.
– Vi har hyfsad överblick på alla ytor nu, men vi får fortfarande in rapporter om fallna träd från allmänheten, säger parkdriftchefen Helena Ohlsson.

Annons

Tre arbetslag från Borlänge Energi samt personal från Mellanskog fick jobba extra hårt förra veckan. Julhelgens oväder hade orsakat mängder av omkullblåsta träd i Borlänge.

– Det var likadant över hela stan; det har jag aldrig varit med om förut, säger Helena Ohlsson.

Farliga träd som stod i spänn, lutade eller var av på mitten prioriterades. Rotvältor har också fått "förtur"

– Nu håller vi på med efterarbetet, samlar ihop och tar reda på det som fallit förutom att vi kontrollerar de nya rapporteringarna vi får.

Hur fort de liggande träden kan tas omhand vet inte parkdriftschefen nu.

– Nej, jag väntar på en skördare, men det här är sådant jobb som vi gör hela tiden oavsett om det har varit storm eller inte, säger hon.

Det är framför allt granar som inte får bli liggande i skogen för länge eftersom de då kan drabbas av granbarkborren som så småningom börjar angripa levande träd.

– De liggande granarna bör tas bort före sommaren, säger arboristen Tobias Fischer.

Länsstyrelsen har också inspekterat den naturminnesskyddade eken vid Kaptensbostället i Österby som klövs itu under stormens härjningar.

– Den del som står kan säkert leva vidare ett tag, men eftersom den har så stora grenar blir det obalans och det finns risk att den blåser ner så småningom, säger Andreas Gällerspång som är förvaltare av naturreservat på länsstyrelsen.

Hur länge kan den stå kvar?

– Den kan blåsa ner i nästa storm eller med lite tur kan den stå ett antal årtionden till.

Eken är en av de äldsta i hela Dalarna och har varit naturminnesskyddad sedan 1957. Skyddet gäller fortfarande, åtminstone för den del som står upp. Den del som ligger kommer också att bli kvar som solbelyst ved och bidra till den biologiska mångfalden.

– Vi har gjort en överenskommelse med markägarna om att de grova delarna ska få ligga kvar. Stängslet ska flyttas ut så att djuren kan gå runt och beta, säger Gällerspång.

Nästa vecka kommer Borlänges arborist att kontrollera Österbyeken för att se om några åtgärder behöver göras.

Mer läsning

Annons