Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge ska bli trevligare

/
  • Mari Jonsson (S) är glad att alla nio partier enats om en gemensam kommunal värdegrund.
  • Nio partier har enats om en värdegrund för Borlänge kommun. Jerker Dahlbäck projektledare, Åsa Granath kommundirektör, Mari Jonsson (S), Ulrik Bergman (M), Jonas Hillerström (KD), Lars Ingvarsson (FP), Barbro Gossas (MP), Leif Lindström (V) och Marie Edenhager (SD). På bilden saknas Gun Rosenborg (OFA) och Karin Örjes (C).
  • Jonas Hillerström, Lars Ingvarsson, Barbro Gossas, Leif Lindström och Marie Edenhager.

En gemensam värdegrund ska genomsyra hela den kommunala verksamheten.
– Vi är alla eniga om det här. Det är stort, säger Mari Jonsson (S).

Annons

Kommunfullmäktige beslöt i höstas att tillsätta en grupp med uppdrag att ta fram en gemensam värdegrund för Borlänge kommun.

Samtliga nio partier i fullmäktige har deltagit i arbetet - och alla står bakom förslaget som kommunfullmäktige ska ta ställning till nu i december.

– Det här är verkligen viktigt och det är början på någonting ännu större, menar Mari Jonsson (S).

Värdegrunden sammanfattas i tre punkter. Jag finns här för Borlängebon, jag gillar utmaningar, jag möter varje människa med öppenhet. Det är ett synsätt och en inställning som ska bli kännetecken för all kommunal verksamhet.

– Det ska vara enkelt och lättbegripligt, säger Mari Jonsson om värdegrunden.

Hon menar att kommunen i dagsläget inte riktigt lever upp till de tre formuleringarna, som ska gälla för både anställda och politiker.

– Det här är inte en nubild. Det är en målbild.

Enligt Ulrik Bergman (M) är det svåra inte att ta fram formuleringar, utan det svåra kan vara att engagera alla. Lars Ingvarsson (FP) menar att det gäller att sprida en kultur.

Under fredagen var kommunens alla chefer, och 200 värdegrundsambassadörer, samlade i Galaxen Folkets Hus för att planera för införandet av värdegrunden. Jerker Dahlbäck, projektledare, säger att vissa arbetsplatser kommit längre än andra och att cheferna har ett stort ansvar för att värdegrunden ska genomsyra verksamheten.

Kommundirektör Åsa Granath:

– Vi har ett digert arbete framför oss.

Leif Lindström (V) säger att man kan avfärda allt som floskler och ifrågasätta kostnaderna för värdegrundsarbetet. Om man vill. Men han menar att det också kan bli något annat, något som blir av positiv betydelse för Borlängeborna.

– Det blir vad man vill och tror på.

Mer läsning

Annons