Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge sjukhus bäst i länet

/
  • Patienterna främst.
  • Fint samarbete, bra organisation. Alla vårdcentraler i Borlänge är underbemannade, även vårdcentralen vid sjukhuset. Att man här trots detta har lyckats så bra med väntetiderna förklaras med ett fint samarbete och en bra organisation. Lena Larsson arbetar som både verksamhetschef och läkare.

Annons

Alla patienter som kontaktar premiärvården och som behöver träffa en läkare ska få göra det inom sju dagar, det är ambitionen vid nya besök inom premiärvården.

Men långt ifrån alla klarar målet lika bra som vårdcentralen vid sjukhuset. När mätningen genomfördes 26 mars-1 april fick alla som behövde träffa en läkare också göra det inom sju dagar.

Inte någon av de andra vårdcentralerna som deltog i mätningen hade ett så bra resultat. Närmast var Tiskens vårdcentral i Falun.

I övrigt visar resultaten för enskilda vårdcentraler i länet stora skillnader i andel patienter som får komma på besök inom sju dagar, från 57 procent till 100 procent (Borlänge sjukhus). Riksgenomsnittet uppgick till 88 procent.

Alla vårdcentraler i Borlänge är underbemannade, även vårdcentralen vid sjukhuset. Att man här trots detta har lyckats så bra med väntetiderna förklaras med ett fint samarbete och en bra organisation.

- Ja, vi har både läkarsidan och sjuksköterskesidan försökt att möta varandra och organisera oss på ett sätt som bäst ska gagna patienterna. Vi har till exempel startat flera olika sjuksköterskemottagningar för att avlasta läkarna, säger biträdande verksamhetschef Karin Lidgren på Borlänge sjukhus.

Där finns bland annat mottagningar för diabetespatienter med specialutbildade sjuksköterskor och det finns mottagningar för invandrare, för vaccinationer och kolpatienter.

Det finns också hörselsköterskor och fotvårdare samt en metabolmottagning för riskgruppatienter som behöver hjälp att byta livsstil.

Det här sättet att organisera verksamheten har sparat mycket tid för läkarna och ökat patienters med mer akuta besvär möjlighet att så snabbt som möjligt få komma till en doktor.

Vårdcentralen vid sjukhuset, som är Borlänges största, söker just nu i annonser två nya distriktsläkare. Bemanningen ska vara tio läkare, men man är alltså bara åtta. Luckorna har fyllts av stafettläkare.

I vårdcentralens upptagningsområde finns cirka 17 000 personer.

- Det innebär för närvarande omkring 1 800 patienter per läkare och fler klarar vi inte, säger verksamhetschef Lena Larsson, som är chef på halvtid och läkare på halvtid.

Både Lena Larsson och Karin Höglid tycker att det är viktigt att påpeka detta eftersom det är många patienter som vill höra till sjukhusets vårdcentral, men nekas detta.

- Ja, det kan ju låta konstigt att vi inte kan ta emot ytterligare patienter när vi har de kortaste väntetiderna, men så länge som vi är underbemannade måste vi prioritera patienterna i vårt eget upptagningsområde, säger de.

På frågan om det är möjligt att ytterligare korta väntetiderna svarar Karin Höglid:

- Ja, absolut. Det går alltid att förbättra allting. Vi finns ju till exempel just nu på en väldigt liten yta som begränsar oss och vi ser fram emot ombyggnaden av sjukhuset. När den är klar tror vi att vi ska kunna utveckla verksamheten på flera vis.

Högst upp på prioriteringslistan i dag är att öka telefontillgängligheten till vårdcentralen.

- Ja, den ska vi jobba hårt på för att förbättra, säger Karin Höglid.

Mer läsning

Annons