Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge rustar mot stormar

/
  • Om fem år ska det inte finnas några oisolerade ledningar i Borlänge energis elnät.

Om fem år kommer inte lika många att drabbas av strömavbrott i Borlänge efter en liknande storm som Dagmar.
– Målet är att vi då inte ska ha några oisolerade ledningar längre, säger Kjell Stålberg som basar över Borlänge Energis elnät.

Annons

Arbetet med att gräva ner ledningar i marken eller isolera luftburna kablar pågår redan, men inom fem år ska det inte längre finnas några oisolerade ledningar, så kallad blanktråd.

– Det går inte att garantera att ingen drabbas av el-avbrott ändå, men det blir inte alls lika väderkänsligt, säger Kjell Stålberg, affärsområdeschef över Borlänge Energis elnät.

Efter julhelgens stormoväder så blev drygt 3 000 elabonnenter i Borlänge utan ström. För ett tusental kunder varade strömavbrottet mer än tolv timmar. Värst drabbade blev de som bor vid Runn.

– De flesta fick tillbaka strömmen på måndagen eller tisdagen och på onsdagen hade alla ström igen, säger Stålberg.

Borlänge Energi har haft all tillgänglig personal inklusive entreprenörer ute för att åtgärda felen, men ännu är inte allt klart. Just nu byts dåliga stolpar ut, lågspänningsledningar återställs och träd som ligger på isolerade ledningar tas bort. Dessutom finns ganska många gatubelysningsfel som ska lagas.

– Inom de närmaste veckorna blir vi nog klara, men det är ingenting akut som inte är åtgärdat nu.

I dag, torsdag, kommer man också göra en flygbesiktning över alla ställen där det finns både oisolerade och isolerade luftledningar för att planera det fortsatta arbetet.

Att Dagmar har kostat Borlänge Energi en hel del för både personal och material står klart, men hur mycket vet man inte ännu. Bara avbrottsersättning till de kunder som varit utan ström i mer än tolv timmar kommer att uppgå till 900 000 kronor. Minst.

– Det är svårt att säga exakt eftersom ersättningen är individanpassad utifrån hur mycket man betalar för elen. Men efter tolv timmar får man minst 900 kronor och sedan ökar det på beroende på hur länge man varit utan ström. Maxbeloppet betalas ut om man varit utan ström i 72 timmar, säger Kjell Stålberg.

Avbrottsersättning är sedan stormarna Gudrun och Per numera lagstadgat.

Mer läsning

Annons