Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge - evenemangens stad

/
  • Fotbollsfest. Dalecarlia cup är en av Sveriges största turneringar, i år var 285 fotbollslag och 9 handbollslag anmälda.
  • Smockfullt. Borlänges fred- och kärleksfestival bara växer, tusentals bodde i år på campingen, något som hjälper till att sätta Borlänge på kartan.

Annons

Knappt hinner Peace & Love vågen ebba ut förrän Dalecarliavinden drar in över Borlänge. Knappt hinner Citroënerna påbörja färden mot sina hemländer förrän Mustanger från hela landet invaderar staden.

Det ena stora evenemanget avlöser det andra, och hela Borlänge agerar värd.

- Vi arbetar aktivt för att få evenemang till Borlänge samtidigt som kommunen ser värdet av det, berättar Håkan Rystedt, som precis tagit emot uppskattning från många citroënvänner som varit här under världsmötet.

- Sådant här lockar hit turister, som i sin tur åker hem till sig och berättar om hur trevligt vi har det i Borlänge, och staden får en allt positivare image.

Håkan är nöjd med vad sommaren bjudit på hittills. Både Peace & Love och Dalecarlia cup var i år större än någonsin, både dragracingen och 2CV-världsmötet är arrangemang med det där lilla extra.

- Sådant här ger Borlängeborna ett brett utbud av aktiviteter, samtidigt som det ger intäkter till besöksnäringen, säger han.

Även näringslivschef Tiina Ohlsson gläds åt den medvind som blåser.

- De här evenemangen är bra ur flera perspektiv. De är oerhört betydelsefulla för näringslivet, då folk som kommer handlar, bor och äter på restauranger.

Det syns i kassan när tusentals människor invaderar staden, speciellt när de gör det flera gånger om.

- Jag har gjort en snabb beräkning över hur mycket pengar Peace & Love drog in till Borlänge, och det är ungefär 30 miljoner, berättar Tiina.

- Men evenemangen skapar även trivsel för oss som bor här. Att på hemmaplan kunna ta del av musik, kultur och idrott, att gå ute bland Citroënerna på Rommehed och känna atmosfären...

- Det är väldigt viktigt att känna att vi har en trevlig stad.

Hon har stött på många människor utifrån, som är imponerade över att Borlänge har så många stora evenemang.

- "Vad det händer mycket i Borlänge" hörs från många håll och kanter, det är så kul att staden har fått en positiv bild!

Mer läsning

Annons