Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Borlänge är kärlekens stad!

/
  • Ville passa på. Mari Dahlén och Karolina Blom på Lunarstorm for på en guidad tur i Borlänge under Peace & Love, för att se lite av staden. Här är de vid Ornässtugans dass och kikar på Gustav Wasas flyktväg.
  • Nöjd och glad. Roger Johansson, kommunens informationsansvarige, guidade tjejerna under färden. – De var otroligt positiva och tyckte det var unikt för Borlänge att genomföra en guidetur trots att bara två dök upp. Roger fanns även på festivalområdet där han träffade massvis med ungdomar som gillar staden.

Annons

Under Peace and Love-festivalen var det många som besökte Borlänge för första gången. Två av dessa var Mari Dahlén och Karolina Blom på Lunarstorm, som kom hit från Stockholm för att leverera festivalkänsla till Sveriges internetsurfande ungdomar.

Precis som övriga presspersoner utifrån fick tjejerna en förfrågan om de ville åka på en guidad busstur i staden, och nappade på erbjudandet.

- Vi ville passa på att se något när vi ändå var på landet, säger Lunarstorms 21-åriga redaktör Mari Dahlén och skrattar.

Det var Borlänge kommun som bjöd in landets musikjournalister till guideturen, för att visa dem staden ur både ett turist- och musikvinklat perspektiv. 19 stycken föranmälde sitt intresse och en fullstor buss bokades.

På fredagen den 29 juni vid lunchtid stod bussen och väntade. Det var dock bara två personer som dök upp: Mari och Karolina.

- Vi körde ändå förstås! berättar kommunens informationsansvarige Roger Johansson.

Den tre timmar långa färden präglades av berättelser om hur det var förr, och började med Mellsta, Kvarnsvedens pappersbruk, Bergebo och Ornässtugan. I Torsång tog det lilla sällskapet en fikapaus och tjejerna upptäckte till sin fasa att Gustavskorv är gjort på hästkött. Därpå rullade bussen vidare mot Rommetravet, strutsfarmen, Skräddarbacken och Vattenparken. Storstadstjejerna fick även höra talas om rockhögskolan Boomtown för första gången.

Mari Dahlén skriver varmt om Borlänge på Lunarstorms startsida: "Vi fick se vattenparker, utbildningsområde, grönskande skogar och härligt vatten. Vi stannade vid en camping och när man kom ut genom bussdörren kunde man bara andas friheten. Och kärleken."

Roger Johansson fanns med som guide, och berättade om hur Borlänge, som Dalarnas äldsta bygd, både värnar om traditioner och är öppet för nya intryck och nya tider.

"I Borlänge bor ca 47 000 människor. Och de bor inte så trångt", skriver Mari på Skandinaviens mest trafikerade internetsida. Hon berättar om hur de genom bussfönstret såg röda, idylliska hus som radade upp sig vid vägkanten, och om hur tvätt hängde på tork nere vid sjön.

- Det var första gången jag riktigt var i Borlänge, men absolut inte sista, säger Mari.

- Vi gillade staden som tusan, att det var lummigt, grönt och vatten. Vi blev båda två sugna på att köpa en sommarstuga på en gång!

Eller som hon uttryckte det i skrift:

"Vi såg oss själva i framtiden, hur vi följde våra barn till de stora härliga fotbollsplanerna, lekte i Liljeqvistska parken och tog en tur med ångbåten i Torsång"

Mer läsning

Annons