Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixten raderade ut Daniels minne

/

Annons

2004 fick Daniel Bengtsson sin upplevelse efter blixtnedslaget diagnostiserad. Han lider av post traumatiskt stresssyndrom. Men diagnosen har hjälp honom föga. Han upplever att han bollas mellan myndigheter och att ingen tar honom på allvar.

- Jag vet att jag inte är samma person längre, men det är det ingen som bryr sig om, säger han.

Förr läste Daniel Bengtsson mycket, numer orkar han knappt ta sig igenom en tidningsartikel. Så fort han har läst en mening glömmer han den. Han har också glömt en stor del av sitt tidigare liv, det var som om blixten raderade hans ut hans minne.

- Jag minns stora händelser, som terrorattackerna i New York 11 september 2001. Men mycket av mitt liv har jag glömt. Min mamma brukar säga att minns du det där vi gjorde, men jag har inget minne av det. Jag är helt beroende av min mobiltelefon idag och använder den för att påminna mig själv om möten och annat som jag behöver komma ihåg.

Daniel Bengtsson hoppas på att få komma till en läkare, som remitterar honom till neurologen på Falu lasarett för en hjärnröntgning. Han är övertygad om att han fick neurologiska skador efter blixtnedslaget, men gång på gång har myndigheter svarat att han ska vända sig till psykiatrin för att få hjälp.

- Mina problem är inte psykiska och det verkar ingen förstå. Jag vet att mina symptom stämmer överens med vad andra människor som har träffats av blixten berättar om.

Han har varit sjukskriven sedan 1999 och önskar inget mer än att få jobba. Men i dagsläget klarar han inte av det. Han blir väldigt lätt stressad och hamnar ofta i depressiva tillstånd. Han lever på socialbidrag, men på senaste tiden har socialtjänsten inte betalat ut pengar.

- De tycker inte att jag gör tillräckligt för att bidra till min försörjning, men om någon kan tala om för mig vad jag kan göra. Nu har jag inga pengar att betala räkningarna med.

Daniel Bengtsson vill gärna ha aktivitetsersättning, men har fått avslag eftersom det fattas ett läkarintyg. Hans förhoppning är därför att få ett utlåtande från neurologen på Falu lasarett. Intyget kan vara vägen bort från allt trassel med myndigheter.

- Om jag hade sopat huvudet i ratten eller fått några andra fysiska skador hade jag fått hjälp. Jag vill att mina problem utreds för att se vad som verkligen har hänt. Om jag hade haft Damp eller ADHD hade det funnits något att jobba med.

- Om jag inte hade gått ut för att stänga fönstret den där dagen i augusti för åtta år sedan hade det här aldrig hänt. Jag tänker på det varje dag, säger Daniel Bengtsson.

Mer läsning

Annons