Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade givar i julhandeln

/
  • Fredrik Aspelin kan blicka tillbaka på en kanonjul.– Vi ökar omsättningen med 20 procent jämfört med året innan, säger butikschefen på Aspelins herrkläder.

Försäljningsrekord och 20 procents ökning av omsättningen hos Aspelins. Betydligt sämre än i fjol hos Intersport. Jul- och mellandagshandeln i Borlänge gav ett blandat resultat.
– För vår del har det varit en fantastisk jul, säger Fredrik Aspelin, butikschef på Aspelins herrkläder.

Annons

Jul- och mellandagshandeln är över för den här gången och det är dags för en summering. BT hörde sig för med ett axplock av handlarna i centrum och på Kupolen. Det i särklass bästa resultatet svarade Aspelins för.

– Vi slog nytt försäljningsrekord i tisdags. Så bra dagskassa har vi inte haft på många år. Vi ökar omsättningen med 20 procent jämfört med året innan. Det är en fantastisk utveckling, säger Fredrik Aspelin.

Vad beror det på?

– Vi har jobbat hårt med att förnya sortimentet. Det gav resultat nu. Våra fantastiska siffror visar att man inte behöver hålla till på Kupolen för att locka kunder. På kupolen är det bara kedjor. Om man vill ha unika kläder som ingen annan har måste man ta sig till centrum, säger Aspelin.

Bra gick det även för hobby- och pysselbutiken Panduro, som håller till på Kupolen.

– Vi har gjort ett riktigt bra resultat. Vi har inga siffror just nu men känslan är att vi ökar försäljningen jämfört med tidigare år. Jag ser en trend i att föräldrar hellre köper pyssel till sina barn än tv-spel. Folk kommer från hela Dalarna för att besöka oss, säger butikssäljaren Kerstin Björk.

Inte fullt så positiva är tongångarna då vi vänder oss till Intersport och Expert Borganäsvägen.

– I fjol gjorde vi ett rekordresultat på grund av den långa vintern. Nu ligger vi ungefär i nivå med 2009. Det är vädret som styr i vår bransch. Mellandagshandeln var väldigt svag, säger butikschefen Ola Sundberg.

Har ni haft någon vara som sålt bra?

– Vi har sålt förvånansvärt bra med skidor till tjejer. Det är en tydlig trend. Sedan har gångstavarna varit en succé och sålt slut. Dubbskorna, täckkjolarna, underställen och ulltröjorna har också sålt bra.

Hos Expert har inte siffrorna kommit än. Butikschefen Ulf Johansson kan ändå konstatera att det inte blev någon dramatisk jul.

– Det är ungefär som vanligt. Ingen dramatik alls faktiskt. Men vi har sålt väldigt bra med fotoramar och julkort. Julhandeln blev väldigt sen i år och eftersom vi är de enda som kan framkalla julkort snabbt kom alla som skulle framkalla egna julkort till oss, säger Johansson.

Mer läsning

Annons