Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåller jobb efter Utöya-kommentar

En man anställd av Borlänge kommun har riskerat sparken efter sina kommentarer om Utöya-massakern.
Nu har Borlänge kommun beslutat att låta mannen behålla jobbet.

Annons

En privatperson uppmärksammade i samband med Utöya-massakern Borlänge kommun och media på vad mannen skrivit i kommentarsfälten på Facebook. "Jag fäller ingen tår över att röda människor har dött." och "Tänk vad många jobb han skapat på grund av det här." är ord som fått många att reagera. Förra onsdagen mötte den kommunanställde mannen representanter för personalenheten, men efter mötet övervägde man fortfarande att ge honom en skriftlig varning eller sparken. Nu blir så inte fallet, utan ärendet stannar vid de "allvarliga samtal" man haft med mannen.

– Det har förts ingående samtal med honom nu på olika nivåer. Det går inte att uttala sig hur som helst när man har hand om människors väl och ve, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund.

– Det är viktigt att folk känner till vilka förhållningssätt som gäller för kommunanställda. Samtidigt har vi inget intresse av att jag folks åsikter, fortsätter hon.

Men ni är inte rädda för att bli JO-anmälda. Det är inte så att ni egentligen ville ge honom sparken?

– Nej, det kan jag inte säga. Och vi kan inte sparka någon utan att ha ordentlig grund för det. Vi tror heller inte att det här skulle hålla rent arbetsrättsligt för att avskeda någon.

Mannen har i samtliga möten visat sig vara ångerfull.

– Han har säkert haft en tuff tid, men processen har varit tvungen att äga rum och det tror jag också förväntades av oss från andra kommunanställda och Borlängebor.

Mer läsning

Annons