Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn gör film om farlig trafik

/
  • Allt som behövs. En digitalkamera, ett animeringsprogram till datorn, lergubbar och några olika bakgrunder – det är allt som behövs för att göra animerad film.
  • Filmgubbar i lera. Elin Malmberg och Fanny Persdotter Ek har själva gjort både de lerfigurer och bakgrunder som används vid filminspelningen. Barnens bidrag är att hitta på berättelser om vägar, trafik, faror och säkerhet.
  • Animerad trafiksäkerhetsfilm. Sistaårseleverna Elin Malmberg och Fanny Persdotter Ek på Lugnetgymnasiet praktiserar Film i Dalarna. I ett samarbetsprojekt mellan Vägverket och Film i Dalarna lär de barn hur man gör animerad film och samtidigt ökar deras förståelse för trafiksäkerhet.

Annons

De som vill ha hjälp att göra sin egen trafikfilm kan få det under den här veckan och nästa. På Vägverkets museum finns då Fanny Persdotter Ek och Elin Malmberg på plats för att visa hur man gör animerad film med hjälp av lergubbar.

Fanny och Elin går sista året på Lugnetgymnasiet, inriktning rörlig bild, och praktiserar just nu på Film i Dalarna.

Senare i vår kommer Vägverkets museum i samarbete med Film i Dalarna att arrangera en filmtävling på temat alla ska leva i trafiken. De som passar på att besöka Fanny och Elin får som sagt lära sig att göra sin egen film och kan sedan vara med i tävlingen.

- Det är inte svårt. Man behöver en digitalkamera och ett animeringsprogram till datorn. Lergubbarna har vi gjort själva och även bakgrunderna, säger Fanny och Elin.

För att det ska bli en riktig film krävs förstås också en berättelse. Den får barnen hitta på själva.

- Ja, vi hjälper till med det tekniska och har väl lite idéer i övrigt om det behövs, säger de.

Barn i alla åldrar är välkomna att besöka Fanny och Elins filmprojekt, som är ett samarbete mellan Vägverket och Film i Dalarna.

- Om större grupper är intresserade är det bäst att boka tid i förväg så att det inte blir för trångt framför datorerna, säger de båda 18-åringarna som i dag på förmiddagen får besök av SVT:s Lilla Aktuellt.

Mer läsning

Annons