Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baren står några meter fel

/
  • Är frustrerade. Bengt Pedersen och Kjell Jansson vid Borlänge Biljard överklagar socialnämndens beslut.
  • Upprörda ägare. Där Bengt Pedersen står går det att servera starköl. Men inte på Kjell Janssons sida. Bardisken, som syns i bakgrunden, har byggts i onödan.

Annons

De är upprörda efter socialnämndens beslut och har bestämt sig för att överklaga.

Nämnden säger ja till alkohol i restaurangdelen. Nej till alkohol i biljardlokalen. Även nej till alkohol i den helt nybyggda kombinerade baren/kassadisken.

- Den står några meter fel, suckar Bengt Pedersen.

Vid årsskiftet tog Borlänge Biljard över kafédelen i Metropolhuset. Köket har byggts om och godkänts av miljökontoret som restaurangkök. Ansökan om alkoholtillstånd inlämnades. Ägarna förväntade sig inga problem, då de menar att de följt de råd och rekommendationer de fått tidigare.

Som tidningen berättade i förra veckan blev det både ja och nej. "Idrott och alkohol hör inte ihop", anser socialnämnden som också menar att unga vistas i lokalen. Igår fick ägarna också klart för sig att de inte heller får servera alkohol från den nybyggda baren, som ligger mellan restaurangdelen och biljarden.

- Här får gränsen, säger Bengt Pedersen och pekar på listen på golvet.

Han och Kjell Jansson är frustrerade och kan inte förstå logiken i socialnämndens beslut. De menar att ledamöterna som tagit beslutet inte har en susning om hur det ser ut i lokalen.

- Alkohollagen ska vara lika i hela landet. Men så är det inte. På andra håll i landet är det inga problem, säger Bengt Pedersen och räknar upp en rad biljardhallar som har alkoholtillstånd.

Många andra, som inte har det, har slagit igen.

- Det här har kostat oss en halv miljon, sedan blir man överkörd. Vi söker personal och har 80-90 sökande. Det skapar arbetstillfällen. Nu kanske vi bara kan anställa en eller två.

Argumentet att idrott och alkohol inte hör ihop, köper de inte. Varför kan då Romme Alpin ha tillstånd, och golfrestauranger? Att ha folköl med 3,5 procent i biljarden går bra, men inte 5.0. Att unga vistas i lokalen, menar de inte heller håller. De flesta som spelar är äldre.

- Om det krävdes en 18-årsgräns skulle vi bara drabbas marginellt, säger Kjell Jansson som haft biljarden i Borlänge i 38 år.

Nu hoppas de få medhåll i länsrätten, dit ärendet överklagas.

Mer läsning

Annons