Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både kanon och talkör på nypremiär

/
  • De yngsta körmedlemmarna fick värma upp både röst och kropp när Hagakyrkan hade nypremiär för körsång i går. Körledare är den nytillträdda kantorn Anna Bengtsdotter.
  • Kompisarna Sara Saber, 9 år, och Tove Malmling, 9 år, kom hand i hand till sin första gemensamma körlektion.
  • Anna Bengtsdotter leder Hagakyrkans körer och har själv sjungit i kyrkokör sedan hon var liten.

Nu har Hagakyrkan körsångare igen.
I går var det dags för nypremiär.
På den första träffen fick de yngsta sångarna lära sig vad både kanon och en talkör är.

Annons

Efter en tids uppehåll erbjuder Hagakyrkan nu regelbundna träffar för körsång igen. I går var det premiärträffar för två barnkörer och en vuxenkör.

Till den yngsta barnkören, för barn från förskoleklass upp till tredje klass, kom åtta barn.

– Jag har sjungit i en kör förut. Det är roligt. Man får sjunga och träffa nya vänner, säger Tove Malmling 9 år, som hade kompisen Sara med sig.

– Jag följde med Tove hem efter skolan och sedan följde jag med hit. Jag har sjungit i skolan, berättar Sara Saber, 9 år.

Den första körlektionen började med övningar för att få i gång rösten. Det var en uppvärmning för både rösten och kroppen. Barnen sjöng Lunka på och Lilla snigel. De fick även repetera en ramsa på olika sätt.

– Det finns ju något som heter talkör, förklarar körledaren Anna Bengtsdotter som också fick barnen att repetera ramsan i kanon.

– Vad duktiga ni är. Ni lär er fort, uppmuntrade Anna Bengtsdotter då och då.

Körledaren är nyanställd kyrkomusiker i Svenska kyrkan i Borlänge. Hon har tidigare jobbat som mäklare i Falun och som kyrkomusiker i Svärdsjö.

– Det ska bli roligt att leda körerna. Vi ska lära oss att sjunga, utveckla våra röster och ha roligt. När man sjunger i kyrkan blir det naturligt att man sjunger vid gudstjänster, men vi kommer att ha en annan repertoar också, säger Anna Bengtsdotter strax innan den första lektionen ska börja.

När den yngsta kören hade repeterat färdigt var det dags för gruppen för mellanstadiebarn att öva. På kvällen hölls en körövning för vuxna. Grupperna ska nu repetera en gång i veckan, på torsdagar, i Hagakyrkan.

Anna Bengtsdotter hälsar att vem som helst får vara med och att det inte krävs några förkunskaper.

– Man ska ha ett intresse av att sjunga, förklarar Anna Bengtsson.

Mer läsning

Annons