Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal med Rumänien skrevs inte under

/

Annons

I slutet av april var en delegation från Borlänge på besök i rumänska Pitesti. En kommun som Borlänge Energi tidigare är engagerat i inom ramen för de internationella projekten.

Ett av syftena med resan var att underteckna en avsiktsförklaring om samarbete mellan de båda kommunerna. Kommunalrådet Nils Gossas (mp) deltog därför i resan, liksom Göran Tägtström (s), kommunfullmäktiges andre vice ordförande, och tidigare bland annat ordförande i miljönämnden.

När det blev dags att underteckna avsiktsförklaringen ville inte den rumänske borgmästaren skriva på. Politikerna från Borlänge hade inte tillräckligt hög rang. Han ansåg att hans motsvarighet i Borlänge, kommunstyrelsens ordförande Nils Persson (s) skulle skriva under. Nils Gossas menade att Borlänge kunde ta med avtalet hem och att Persson där kunde underteckna det, men det skulle vara ansikte mot ansikte.

- Det här var ju ingenting som man upplevde som positivt, men det var inte fråga om att råskälla. De kanske retade sig på att Nils Persson inte var med, säger Nils Gossas om diskussionen som utbröt.

- Det här är nog rätt typiskt för de gamla öststatsländerna.

Nu blir det istället så att Nils Persson i sommar ska resa ned för att skriva under avsiktsförklaringen. Uppgifter om att någon i Borlänge-delegationen skulle ha varit oförskämd mot de rumänska värdarna vill inte Persson kommentera:

- Men jag ska inte åka ned och be om ursäkt. De vill ha undertecknandet "på samma nivå". Det var därför borgmästaren inte ville skriva på. Vi åker eventuellt ned i sommar, säger Nils Persson.

I övrigt rapporteras att en hel del kontakter knöts vid besöket i Rumänien. Med på resan var bland annat representanter för Borlänge Energi och näringslivet.

Mer läsning

Annons