Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att avnjuta våren på moped

/
  • Mopedträff. På söndagen samlades medlemmar från tre lokala veteranmopedklubbar för en gemensam tur. Samtidigt informerade man om sommarens upplaga av Mellstaträffen som är en av landets absolut största och mest välbesökta mopedträffar.
  • Vårkänsla. Att gasa på längs en grusväg på Tunaslätten är den enda och sanna vårkänslan för en veteranmopedfantast.

Annons

Borlänge och Dalarna är, om inte världens, så i alla fall Sveriges veteranmopedcentrum. Bara i Borlänge finns tre mopedklubbar (TSV Blårök, Borlänge Mopedveteraner och Kannjack, reds anm) som tillsammans har flera hundra medlemmar. På söndagen togs den första klubböverskridande turen för året.

- Det blir en sväng utåt Torsång, sen får vi se. Det är i alla fall roligare att vara 15-20 man än bara tre-fyra stycken. Därför är det kul att alla tre klubbarna nu kör tillsammans, säger Peter Lundin, Kannjack, Peter Halvar, Mopedveteranerna samt Christer Wikström TSV Blårök.

Men årets stora händelse för dessa mopedfantaster inträffar först den 17-19 augusti i år. Då arrangerar TSV Blårök för den sjunde Mellstaträffen, Sveriges kanske största mopedträff som drar besökare från när och fjärran.

- Vi har redan klart med deltagare från Norge, Estland, Umeå och Stockholm. Stockholmsklubben Tårtan Mopedoz har till och med chartrat ett ångloksdraget trätåg som de lastar mopparna på enkom för Mellstaträffen, berättar Jan-Erik Zidén, TSV Blårök.

Förutom att där då arrangeras mopedmarknad så blir det också underhållning i parti och minut.

- På lördagen kommer Creedence Clearwater Survival, som numera till 50 procent består av Svenne Rubins, att spela och dessutom kommer en hemlig gäst att uppträda. Jag kan säga så mycket att det handlar om en rikskändis med dalaanknytning, säger Zidén hemlighetsfullt.

Men inte nog med det. Man har också planerat att skriva in Mellstaträffen och Borlänge i historieböckerna för gott. Detta i form av ett världsrekordförsök.

- Traditionsenligt blir det en mopedparad genom Borlänge och då vi nu tror att deltagarantalet blir riktigt högt tänker vi försöka ordna världens längsta moppekortege.

Som om inte det vore nog kommer man då att skänka tio kronor per deltagande moped till Barncancerfonden, detta oavsett om man slår rekord eller ej.

Man har alltså inte bara kul när man åker veteranmoppe. Man gör nytta också.

Mer läsning

Annons