Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ätbar Ornässtuga blev succé

/
  • Amalia Andersson, Ida Englund, Veronica Hellström, Patimakorn Padpun, Sabina Kvarström, Felicia Lindgren och Anna Wedin på Hushagsgymnasiet har skapat Ornässtugan av pepparkaksdeg. Nu har det smaskiga huset sålts för 2000 kronor, pengar som går oavkortat till Bris.

Ornässtugan har varit till salu.
Nu är byggnaden såld för 2 000 kronor.
Och pengarna går oavkortat till Bris.

Annons

Den 1 december drog Svensk Fastighetsförmedling i gång en nationell välgörenhetsauktion för att få in pengar till Bris, barnens rätt i samhället. Pepparkakshus av olika kända byggnader runt om i Sverige bakades av skolor, företag och privatpersoner för att auktioneras ut på fastighetsförmedlingens hemsida.

Från Dalarna ville man ha en bakad variant av Ornässtugan och uppdraget gick till ett gäng elever på Hushagsgymnasiets Livsmedelsprogram.

Auktionen på de sammanlagt 25 pepparkakshusen har utformats som riktiga fastighetsannonser och om Ornässtugan kunde man bland annat läsa " I Borlänge återfinns detta charmiga före detta gästhus med anor från vinter 2011".

I måndags avslutades auktionen och det knapriga historiska dasset gick för 2 000 kronor.

Köpare är företaget Eltrygg Miljö AB i Säter.

– För mig som egen företagare var det självklart att vara med när det går till välgörenhet. Tycker det är synd att inte fler företagare hängde på, säger Ornässtugans nye ägare Mats Jonsson.

Ännu har han inte riktigt bestämt sig för vad han ska göra med pepparkakshuset, men det lutar åt att bevara det istället för att äta upp det.

– Antingen ska jag ta hem det eller ställa det på något bra ställe så att så många som möjligt kan se det, för det är ett väldigt smakfullt hus, säger han.

Det dyraste bakverket såldes för 11 000 kronor och föreställer en anrik fastighet i Norrköping som kallas Tvål-Jockes i folkmun.

Sammanlagt gav pepparkaksauktionen 43 450 kronor till Bris samt att Svensk fastighetsförmedling bidrar med ytterligare 41 200 kronor.

Mer läsning

Annons