Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad nazist stängdes av – nu stämmer han Svenska kyrkan

Den nazistiska hemsidan Nordfronts tidigare utgivare stämmer Svenska kyrkan – detta efter att han stängts av från sitt arbete inom kyrkan i Borlänge efter misstankar om hets mot folkgrupp.

Annons

I våras väcktes åtal mot den nazistiska hemsidan Nordfronts tidigare ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål. Han misstänks för 103 fall av hets mot folkgrupp och bakgrunden är publiceringar som skett på hemsidan. Själv nekar han till brott.

Läs även: Nordfronts utgivare åtalas för Hitler-text

I slutet av maj bestämde sig Svenska kyrkan i Borlänge, där Lärkestål jobbar, för att stänga av honom från arbetet – tills vidare och utan lön.

– Den anställde är åtalad för hets mot folkgrupp i hittills 103 fall. Det handlar alltså om upprepad och förtroendeskadlig brottslighet, som är pågående, kommenterade kyrkoherde Per Henriksson Lerström.

Läs även: Nordfront – naziströrelsens skyltfönster

Nu stämmer Emanuel Lärkestål, genom Oberoende Fackföreningens Centralorganisation och Oberoende Fria Fackföreningars Centralorganisation, Svenska kyrkan.

I stämningsansökan, som skickats in till Arbetsdomstolen, skriver Lärkeståls ombud Shahrokh Razavi att avstängningen är en "otillåten uppsägning" som har "vidtagits i bestraffningssyfte" på grund av Lärkeståls politiska tillhörighet och aktiviteter:

"Avstängningen med stöd av åberopat kollektivavtal utnyttjas för att kringgå lagen om anställningsskydd och måtte därför ogiltigförklaras av berörd domstol".

Emanuel Lärkestål vill själv inte kommentera det hela utan hänvisar till fackförbundet.

– Meningen med kollektivavtalet har alltid varit att det ska gynna de anställda utöver lagen – inte att det ska försämra för dem. Vi menar att arbetsgivaren väljer att tolka och använda den i ont syfte, säger Shahrokh Razavi.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons