Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÅTAL: Misstänkt ha låtit bli att bokföra inbetalningar för 2,8 miljoner kronor

Åtal för misstankar om grovt bokföringsbrott, i två fall, väntar en 39-årig man.
Den tilltalade ska bland annat inte bokfört inbetalningar på cirka 2,8 miljoner kronor.

Annons
Foto: Anders Wiklund / TT

Det första brottet har, enligt stämningsansökan, inträffat under tiden mellan den 1 september 2014 och 30 juli 2015 och mellan den 1 september 2013 och 30 augusti 2014.

Misstankar om att mannen uppsåtligen åsidosatt bokföringsplikten. Detta bland annat genom att mannen inte bokfört affärshändelser i sin verksamhet, däribland inbetalningar om cirka 2,8 miljoner kronor.

Felaktiga uppgifter i årsredovisningen har lämnats vilket inneburit att tillgångar och skulder inte balanserar och att årets resultat inte är detsamma i resultat- och balansräkningen.

Årsredovisningen har innehållit en falsk handling, då revisionsberättelsen undertecknats av annan person än den som står angiven som utställare.

Den tilltalade har fram till det att bolaget satts i konkurs den 30 juli 2015 underlåtit att löpande bokföra uppkomna affärshändelser alternativt underlåtit att bevara räkenskapsmaterial.

Detta har gjorts att rörelsens förlopp, det ekonomiska resultatet eller ställning inte kunnat bedömas utifrån bokföringen.

Eftersom också mannen använt falsk handling anser åklagaren att brottet ska betecknas som grovt.

Den andra åtalet för grovt bokföringsbrott gäller att den tilltalade struntat i bokföringsskyldigheten genom att lämna oriktiga uppgifter i årsredovisningen, detta för räkenskapsåret som löper mellan den 1 september 2013 och 31 augusti 2014.

Årsredovisningen har även nu innehållit falsk handling, annan person än den som står angiven som utställare har undertecknat.

I muntliga förhör förnekar den tilltalade brott.

Åklagaren yrkar att tingsrätten, förutom eventuell straffpåföljd, utfärdar ett näringsförbud på tre år.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons