Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AT-läkare ifrågasätter försäkringskassan

/
  • I tisdagstidningen berättade vi om Birgitta Nyström som drabbades av reaktiv depression efter sambons död. Läkaren sjukskrev henne under tre veckor men försäkringskassan beviljar inte sjukpenning.
  • Otäck utveckling. ”Det första som ifrågasätts är de psykiska sjukdomarna. Till slut kan nästan alla sjukdomar förklaras som normala. Det är en otäck utveckling”, säger Katarina Billberger, AT-läkare på Falu lasarett.  Foto: Stina Rapp

Annons

I tisdags berättade vi om Birgitta Nyström som drabbades av reaktiv depression efter sambons död. Läkaren sjukskrev henne under tre veckor men försäkringskassan beviljar inte sjukpenning.

Försäkringskassan Dalarna ifrågasätter inte att Birgitta Nyströms arbetsförmåga varit nedsatt. Däremot anser den inte att sjukdom ligger till grund för detta.

- Det är fullkomligt galet att hon nekas sjukpenning, säger Katarina Billberger, AT-läkare på Falu lasarett.

Hon säger att det generellt är större chans att kunna återgå i arbete med ett brutet ben än med en krisreaktion.

- Och hon var tillbaka redan efter tre veckor, trots att det är självklart att hon inte hunnit återhämta sig då.

Försäkringskassan anser inte att Birgitta Nyström var sjuk eftersom det är normalt att drabbas av depression efter en svår händelse.

- Det gäller en massa tillstånd i så fall. Till exempel är benbrott en normal reaktion på en yttre händelse, säger Katarina Billberger.

- Ska man resonera som försäkringskassan ska inte heller patienter som drabbats av kol få sjukpenning eftersom det inte är onormalt att rökare får kol.

Hon säger att det går att dra försäkringskassans resonemang hur långt som helst.

- Det första som ifrågasätts är de psykiska sjukdomarna som försäkringskassan inte verkar räkna till riktiga sjukdomar. Till slut kan nästan alla sjukdomar förklaras som normala. Det är en otäck utveckling.

Försäkringskassans agerande diskuteras livligt bland kollegorna på Falu lasarett.

- Jag kan inte uttala mig för alla läkare men har väldigt många bakom ryggen. Vi tycker att det har gått åt fel håll, säger Katarina Billberger.

- Vi är överens om att ta de höga sjukskrivningskostnaderna på allvar och vi tänker efter innan vi sjukskriver någon.

- Jag förstår att försäkringskassan är pressat från sitt håll. Men nu måste vi säga stopp!

Mer läsning

Annons