Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åt glass - slet av tungbandet

/
  • Varningstext? Diplom-Is ska sätta varningstexter på glassen, till att börja med, som ska vara klara och tydliga.  Foto: Stina Rapp
  • Vill varna. Isabellas mamma Kristina Viklund vill varna andra för colaglassen vars behållare är en plastflaska man kan skada sig på. Isabellas tungband gick av då hon åt glassen.  Foto: Stina Rapp

Annons

Kristina Viklund och hennes dotter Isabella skulle i mitten av veckan äta glass när de var i Gagnef. Isabella valde Triumfglass colaglass. Isglassen är i en behållare som är en plastflaska och när hon skulle äta av den blev det vakuumsug och tungan fastnade i flaskhalsen. Mamma Kristina blev chokad av händelsen.

- Men jag ville mest få bort den, hon fick ju panik, säger Kristina Viklund.

För att få loss flaskan fick Isabella trycka ner tungan längre ner i flaskhalsen för att luft skulle komma in. Och det var då tungbandet gick av och de fick uppsöka vårdcentralen i Gagnef.

Efter händelsen såg Kristina att det fanns instruktionstexer på hur man skulle äta glassen, men det var inget hon tänkte på innan hon köpte glassen till dottern.

- Man är ju van vid Calippo som det bara är att slicka på.

Kristina kommer inte att köpa glassen igen till sin dotter eftersom den är för farlig och nu vill hon varna andra.

- Vi vill ju varna andra för att det kan gå illa.

Isabella kunde inte äta något annat än soppa under det första dygnet som händelsen inträffade och hon hade svårt att prata och svälja de första timmarna efteråt. Nu har såret läkt ihop men hon är fortfarande lite blå om tungan och har lite ont.

På Diplom-Is, som äger Triumfglass, är man medveten om riskerna med glassen.

- Man får inte sätta tungan i glassen. Då blir det vakuum och då kan man skada sig, säger Paula Garrido, Diplom-Is.

Men de ser väldigt allvarligt på att Isabella fastnade med tungan och tänker vidta åtgärder.

- Vi tycker att det är allvarligt och ska göra varningstexter.

De ska även utvärdera om varningstexter räcker eller om de ska sluta med glassen. Till en början kommer de dock inte att ta bort den ur sortimentet trots att de har fått in fler anmälningar.

- Det är en produkt som är väldigt populär och den är väldigt omtyckt bland våra kunder.

Det kan inte vara så att det är pengarna som styr?

- Det är inte pengar det handlar om men vi är ändå ett företag. Vi tänker i första hand på konsumenterna, säger Paula Garrido.

Det är inte Diplom-Is själva som tillverkar glassen, utan ett spanskt företag. Eftersom det tillverkarna inte haft problem i hemlandet tänker inte de vidta några åtgärder för att förhindra att fler skadar sig på glassen.

Mer läsning

Annons