Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik tradition lyser upp Borlänge

/
  • Magnus Jacobsson i Borlänge Barnens Dagsförening är spindeln i nätet när det gäller arbetet brunt Borlänges Lucia.
  • Borlänges allra första Luciakandidater från 1939. Vann omröstningen gjorde Sonja Dahlstrand, som syns längst ned t v, som alltså blev Borlänges allra första officiella Lucia.
  • 1984 återupptogs Borlängelucian och de här var det årets kandidater att rösta på. Vann gjorde kandidat åtta, då 17-åriga Britta Karin Spåls från Medväga.

En 72-årig tradition kommer i dag att lysa upp Borlänge.
Då kommer Borlänges Lucia med tärnor att sprida julstämning och glädje runt om i kommunen.
– Inte minst vid äldreboendena spelar Lucia en viktig roll, säger Gunnar Eriksson och Magnus Jacobsson i Barnens Dagsföreningen vilka numera är de som ligger bakom Luciaevenemanget.

Annons

Den första officiella Borlängelucian röstades fram 1939, detta på initiativ av Borlänge Tidning och logen Stålstjärnan. Reglerna var enkla och ungefär som i dag. Borlängeborna skulle själva anmäla potentiella kandidater och sedan också rösta om vem av dessa som skulle bli Lucia. Det enda kravet var att kandidaten var från Borlänge och 16 år fyllda.

Borlänges första Lucia, som då benämndes Tunabygdens Lucia, blev Sonja Dahlstrand och sedan dess har hennes efterföljare alltså varit många. Dock har det varit långa perioder då någon Lucia inte utsetts. Den första Lucian utsågs alltså 1939 och den traditionen fortsatte fram till och med 1957 innan det sedan blev ett uppehåll på nära 20 år innan nästa Borlängelucia utsågs 1976.

Den Luciasatsningen höll dock bara i sig i två år innan ännu ett uppehåll gjordes. 1984 gjorde dock BT och Forssa BK gemensam sak och blåste nytt liv i traditionen och som sedan dess hållits vid liv. Sedan 2003 det dock Barnens Dagsföreningen i Borlänge som har huvudansvaret för Luciatraditionen i Borlänge. Själva uttagningsförfarandet går dock till på i princip samma sätt som tidigare. I år hade man sju kandidater av vilka kandidat nr 3 Josefin sars röstades fram till Lucia.

– Intresset har varit stort och verkar växa år från år. Inte minst det är via Facebook och mun-mot-mun-metoden som intresset sprider, upplyser Magnus Jacobsson, evenemangsansvarig för Borlängelucian och som tillsammans med Gunnar Eriksson jobbat med saken.

– Det ligger en månads intensivt och ideellt arbete bakom Borlängelucian så visst finns det att pyssla med. Det är dock ett roligt arbete, men man hoppas och önskar att det kunde gå lite lättare att få sponsorer. I dag är det i princip BD-föreningen som bekostar detta, förklarar Gunnar Eriksson.

Luciadagens program för Josefin Sars och hennes tärnor lär också bli späckat. Man börjar lussandet vid 06 på morgonen och sedan rullar det på oavbrutet i 13 timmar.

– Totalt gör Luciatåget upp emot ett 20-tal framträdanden, inte minst då vid kommunens äldreboenden där glädjetårarna brukar komma hos såväl boende som personal när Luciasången börjar ljuda. Det är då man förstår vilken roll ett Luciatåg faktiskt kan spela, avslutar Magnus Jacobsson.

De Borlängebor som vill se Luciatåget har möjlighet att göra det i Kupolen dit Luciatåget kommer kl 18 då man startar på plan 3 och sedan vandrar nedåt bottenplanet via rulltrapporna.

Mer läsning

Annons