Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ädel fiskepremiär

/

Annons

Skommartjärnarna ligger ungefär en kilometer från riksvägen och inför premiären har fiskeklubben planterat in nya regnbågar förutom de fiskar som finns kvar från fjolåret. Fiskebeståndet i övrigt består av abborre och mört och kanske en och annan gädda.

Runt sjöarna har fiskeklubben inför årets premiär städat och satt ut nya bord med bänkar runt de båda sjöarna. Plus att det skett en hel del avverkning intill sjöarna som gjort att det blivit betydligt ljusare och solen hittar ner och kan värma frusna fiskare.

Vid den nedre sjön finns resterna kvar av en gammal gruva, Skvatterbergsgruvorna, som var i drift i början av 1900-talet. Intill nedre sjön syns en gammal gruvgång och i närheten av den finns djupaste platsen i den nedre sjön. Detta har flera fiskare upptäckt och många har dragit stora fiskar där. Rekordfisken för sjöarna drogs upp för två år sedan av Lennart Södergren, den vägde 8,2 kilo.

Magnus Helldén från Borlänge hade i lördags sin far Bengt med sig på premiärtur för året. 76-årige Bengt hade aldrig fiskat med kastspö och mask på kroken för bottenmete tidigare, men vad spelade det för roll. Han drog tämligen omgående upp en fin regnbåge på närmare ett kilo.

- Det är första gången jag håller i ett sådant här spö så det var roligt. Jag har dessutom fått höra göken, säger Bengt Helldén.

Vid första sjön fanns en tro yngre ädelfiskare, Jimmy Parantainen från Gustafs, Per Norén från Borlänge och Mikael Saksing från Stockholm. De både fiskade med kastflöte och mask plus att de provade bottenmete med mask. Det gick trögt i början men det skulle lösa sig.

- Det tog kanske en halvtimme innan fisken nappade. Den kämpade ganska bra och jag hoppas jag får fler, säger Jimmy Parantainen som är en inbiten fritidsfiskare.

Ädelfisket vid Skommartjärnarna pågår till i början av september.

Mer läsning

Annons