Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

143 plusjobb är räddade

Annons

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet är överens om att skjuta till de pengar som behövs för att de tidigare utlovade anställningstiderna för plusjobben ska kunna fullföljas.

– Vi räddar upp en situation för människor som är drabbade av regeringens politik, säger kommunalrådet Leif Lindström (v).

De plusjobbare som har blivit lovade två år får fullfölja detta, enligt kontrakten. När det handlar om personer över 60 år som blivit lovade anställning fram till pensioneringen, så garanteras även dessa i det här läget två år. Det ska jobbas vidare med den tid som återstår fram till pensioreningen.

I och med uppgörelsen räddas även fem stycken klassmorfar, som har sin sysselsättning i form av plusjobb.

– Elva återstår, i särskilt anställningsstöd. Det är vår avsikt att även de ska kunna fortsätta. Vi tar det sociala ansvar som regeringen inte tar, säger kommunalrådet Nils Gossas (mp).

Av de 143 kommunala plusjobbarna finns cirka 50 inom vård och omsorg samt 20-30 i barnomsorgen. En del går redan in på vikariat. Målet är att så många som möjligt ska anställas av kommunen efter åtgärden.

– Vi vill markera att vi inte är en kommun som är alliansstyrd, säger kommunstyrelsens ordförande Nils Persson (s) om uppgörelsen med de två andra partierna i majoriteten.

Regeringens beslut att dra in stöd till plusjobben slår alltså inte igenom, vilket kostar Borlänge mellan 4-4,5 miljoner kronor. De tre styrande partierna anser att det finns utrymme i budgeten att ta den kostnaden. Leif Lindström (v):

– Vi har inte råd att låta bli. Det här är en investering i framtiden.

Mer läsning

Annons