Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge tar nya tag

Ingen missunnar Borlänge framgången med Ikeas etablering som innebär att handelsområdet runt Kupolen kommer att locka till sig besökare från hela länet och angränsande regioner. Redan i dag lockar Kupolen 5,5 miljoner besökare varje år och handels bedömning är att ytterligare ett par, tre miljoner människor kommer till Borlänge som konsumenter.

Men Borlänge har fått betala ett högt pris genom den utarmning av centrumhandeln som varit tämligen påtaglig. Jag vet inte vilken gång i ordningen det är, men nu tar kommunen och fastighetsägarna nya tag i ett försök att väva samman centrum med det utvidgade handelsområdet Norra Backa.

I dagsläget handlar det om en vision, men målet är att åstadkomma en strategi som 2015 ska ha gett stadens centrum nytt liv och nerv. Förhoppningsvis har medverkande konsulter och beslutsfattare en realistisk uppfattning om hur mycket en stad av Borlänges storlek klarar att försörja när det gäller nyetableringar och strukturförändringar inom handelsområdet.

Inte minst utvecklingen i Västerås, med snart 140 000 invånare, borde utgöra ett intressant exempel att studera om hur snabbt utvecklingen går och vilka förändringar som följer med handelsområdens upp- och nedgång.

Apropå Borlänge så debatterade stadens riksdagsledamot, Peter Hultqvist (S) med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i riksdagen i går. Frågan gällde regeringens utlovade pengar till infrastruktursatsningar som ska säkerställa att gruvnäringen tillförsäkras väg- och järnvägssatsningar som gör det möjligt att frakta malm och annat gods som har koppling till den industriella verksamheten.

Ministern var tämligen tydlig i beskeden till Hultqvist, som fick veta att regeringen i en första omgång satsar 900 miljoner kronor för att möjliggöra den planerade gruvdriften i Västerbergslagen. Elmsäter-Svärd betonade att satsningen på gruvdrift kräver ytterligare investeringar och att regeringen har en plan för hur åtgärderna kan sammanfalla med takten utvecklingen av gruvdriften.

Regeringens dilemma är att det krävs både brandkårsutryckningar och långsiktiga satsningar för att Sverige ska få en fungerande infrastruktur. Det är bra att Dalarna har kunnat enas om ett samlat grepp när regionen träffat regeringens företrädare. Nu ser vi resultatet.