Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge redan förlorare av direktiven

Borlänge kommer inte ha en chans om frågan som ska utredas är förslag till samlokalisering till Falun jämfört med bibehållande av två orter inom Högskolan Dalarna.
Professor Rune Wigblad, Säter/Göteborg, säger att ett samlokaliseringsförslag alltid vinner - ur ekonomisk synvinkel.

– Utredningsalternativen är osakligt formulerade eftersom bara två alternativ ska utredas: flytt till Falun jämfört med bibehållande av nuvarande struktur, säger Rune Wigblad.

– Detta innebär att utredningens resultat redan är givet. Jag har studerat många liknande förlopp och vet hur lätt det är att påvisa stora besparingar i att dubblerade funktioner inte längre behövs.

Rune Wigblad undervisade på Högskolan Dalarna i företagsekonomi och industriell ekonomi åren 2001-2016. Han undervisade både i Borlänge och Falun, mest i Borlänge där han bedrev sin forskningsdel.

Han skrev, apropå samordningsvinster som argument, exempelvis en rapport om Scanias nedläggningar i Falun.

Hans huvudtes är självklar: finns ett samlokaliseringsalternativ inblandat vinner alltid detta. Man kan alltid påvisa att samordning leder till stora årliga besparingar.

– Självklart borde en flytt till Borlänge också ha ingått som ett utredningsalternativ, om en utredning ska vara seriös.

– Rektor Marita Hilliges är inte den sakliga och opartiska tjänsteman som man förutsätts vara i offentlig tjänst när hon säger att två tredjedelar av studenterna redan finns i Falun, men inte nämner att studenterna i den stora platsoberoende distansundervisningen tillräknas just Falun.

Rune Wigblad hävdar också att tyngsta forskningen som bedrivs inom Högskolan Dalarna väger till Borlänges fördel.