Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge ramlar i rankingen Bästa skolkommun

Resultatet för årets skolkommun har kommit.
Borlänge tappar åtta placeringar.
Även i år är det resurserna till undervisningen som ligger sämst till.

Annons

I Lärarförbundets ranking bästa skolkommun ligger nu Borlänge kommun på plats 274 av landets 290 kommuner. Kommunen har alltså i år tappat åtta placeringar.

– Det är aldrig roligt att ramla ner. Vi har hårt arbete kvar att göra, säger Mari Jonsson (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden.

I rankingen poängsätts 14 kriterier, bland annat resurser till undervisning, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lön, elevernas resultat i grundskolan samt hur många som klarar gymnasiet inom tre år och som fortsätter plugga på högskola. Kriterierna andelen pedagogiskt utbildade lärare samt lärartäthet räknas med i resultatet två gånger eftersom Lärarförbundet anser att de är viktigast.

Det är än en gång kriteriet resurser till undervisningen som får sämst betyg i Borlänges ranking. Det får plats 281 av 290.

Mari Jonsson menar att man nu skjutit till mer resurser.

– Skolan får mest pengar i kommande års budget och vi har också statsbidrag att vänta. Nu gäller det att ta reda på var pengarna gör bäst nytta, säger hon.

Kriterier som lön, utbildade lärare och andel G hamnar också långt ner.

LÄS MER: Här finns hela rankingen

Meritvärde utifrån ett likvärdighetsindex, där till exempel andelen nyinvandrade elever samt föräldrars utbildningsnivå tas med i beräkningen, tappar mest. 99 placeringar, från förra årets 85 till plats 184 i år.

– I vårt jobb fokuserar vi inte på att förbättra oss i den här rankingen. Vi jobbar för en likvärdig skola, högre måluppfyllelse och tidiga insatser. Jag vet att jobbet vi gör kommer att ge resultat på sikt och det kommer också att synas i den här rankingen, menar Jonsson.

Kriteriet friska lärare ligger bra till, plats 70 av 290.

Bäst går det för andelen som klarar gymnasiet inom tre år. Här ligger kommunen på plats 53 av 290 och det är också det kriteriet som det har skett störst förbättring inom. Förra året låg kommunen på plats 152 vilket innebär en klättring på 99 placeringar.

Lärartätheten har också förbättrats. Här klättrar kommunen 40 platser, från plats 195 förra året till 155 i år.

De statistiska siffror som årets ranking bygger på är främst från 2014 års resultat.

LÄS MER: Förra året lovade nämndens ordförande förbättringar

LÄS MER: Så här sa skolledningen om resultatet 2012

LÄS MER: Så här gick det för övriga länet