Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge måste få hjälp

I Sverige går fler än 600 000 utrikes födda till jobbet varje dag och fler än var fjärde läkare eller tandläkare i landet är född utanför landets gränser. De flesta som invandrat hit har lyckats att skapa sig och sina familjer en bra framtid. Sverige är tillsammans med Tyskland och Frankrike de länder i Europa som tydligast hörsammat världssamfundets vädjan om att bedriva en generös flykting- och invandringspolitik.

Den har över tid tagit sig olika former. Från 1950- och 60-talens arbetskraftsinvandring till dagens migrations- och asylpolitik som omfattar flykting- och invandringspolitik, återvändande, stöd för återvandring och kopplingen mellan migration och utveckling. Människor rör sig mellan olika länder i världen. Dagligen påminns vi om människor som i krigshärjade regioner tvingas fly undan förföljelse i sitt eget land. Syrien är i dag det tydligaste exemplet. Andra flyttar av ekonomiska och sociala skäl, för att arbeta, bilda familj eller studera. Människors drivkraft är att söka sig till delar av världen där framtidsutsikterna är bättre.

Utan hjälp från landets kommuner skulle integrationspolitiken haverera. Borlänge kommun har sedan flera år tillbaka tagit på sig ett stort ansvar för att den rikspolitiska målsättningen ska uppfyllas. Insatsen är hedervärd och ställer stora krav på modiga politiker, redo att stå upp för beslut som säkerställer åtagandena mot de nya invånarna. Den senaste månadens mediegranskning av utfallet i Borlänge visar övertydligt att kommunen måste få ökat ekonomiskt stöd från staten. Allt fler nyanlända i Borlänge är analfabeter och kräver extraordinär hjälp för att kunna slussas in i arbete; målet med den svenska integrationspolitiken.

Brevet till ledarsidan från kommunalrådet Nils Gossas (MP), ordförande i Borlänges integrationsutskott, tyder på frustration. Ansvarsuppgiften för integrationsfrågorna är viktig och kräver politiskt kurage, inte minst mot bakgrund av att främlingsfientligheten numera har säte också i de politiska församlingarna. Gossas kan räkna med Dalarnas Tidningar som bundsförvant i uppgiften att hävda integrationspolitikens mål, utan att tidningen för den skull inskränker på läsaråsikternas mångfald.