Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge kommun ska jobba för en bättre värld

Borlänge blir en "millenniekommun".
Och en "fairtrade city".
– Har vi inte tillräckligt att göra, har vi personal som går på tomgång? frågar sig Clas Jacobsson (M).

Kommunfullmäktige beslöt i tisdags att Borlänge kommun ska bli både en "fairtrade city" och en "millenniekommun". Flera partier riktar kritik mot att kommunen ger sig in i nya projekt.

Clas Jacobsson (M) är den som är fränast i sin kritik:

– Ska vi köpa dyrt kaffe till personalen som går på knäna och inte får ta in vikarier? Har vi personal som går på tomgång och bara längtar efter att få göra sådana här grejer? Kommunen ska ägna sig åt sina kärnverksamheter vård, skola och omsorg.

Att Borlänge kommun nu blir en "fairtrade city" innebär bland annat att kommunen ska engagera sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Fairtrade är en produktmärkning som ska ge anställda i utvecklingsländer möjlighet till bättre arbets- och levnadsvillkor.

– Internationell solidaritet är ett moraliskt ansvar, anser Nils Gossas (M).

En majoritet i kommunfullmäktige ställer sig dock bakom den socialdemokratiska motionen. Kommunfullmäktige beslutar också att Borlänge ska bli en millenniekommun. Ett projekt som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, driver. Här handlar det om att kommunen ska bidra till att FN:s millenniemål uppfylls.

Målen rör fattigdom och hunger, skolgång, jämställdhet, barnadödligheten, mödrahälsan, spridningen av hiv och aids, hållbar utveckling och samarbete kring bistånd och handel.

– Global utveckling börjar lokalt, skriver Kenneth Persson (S) och Nils Gossas (MP) i motionen som en majoritet kommunfullmäktige ställt sig bakom och som Irma Pelo-Hallqvist lämnat ett medborgarförslag om.

Lars Ingvarsson (FP) är dock kritisk:

– Det går inte att lasta på den kommunala organisationen allt och bara starta projekt och styrgrupper. Vi måste ta en time out.