Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge klarar inte att ta emot alla anhöriginvandrare

Borlänge klarar inte av att ta emot alla anhöriginvandrare.
Det säger kommunalrådet Kenneth Persson (S).
– Det finns inte bostäder. Vi jobbar för att hitta andra lösningar än boende i Borlänge.

Annons

Borlänge kommun förbereder sig på en ökad anhöriginvandring från Somalia. Sedan 10 oktober har 201 anhöriginvandrare anlänt till kommunen - 28 vuxna och 173 barn. Kommunen bedömer att fler kommer under 2013.

– Hur många är osäkert, säger Kenneth Persson.

Som menar att kommunen inte klarar att ta emot alla som vill komma till Borlänge. Det finns helt enkelt inte bostäder.

– Vi jobbar för att hitta andra lösningar än boende i Borlänge. Det finns inte stjärterum för alla, om man säger så. Det är fullt i lägenheterna. Vi måste hitta lösningar utanför kommunen, som kanske är otraditionella. Det är inte rimligt att man bor i knökfulla små lägenheter, säger Kenneth Persson.

Han konstaterar att kommunen inte kan bygga nya bostäder.

– Om vi skulle göra det, blir husen i en prisklass som de här människorna i alla fall inte kan bo i. De lägenheter som Tunabyggen färdigställer nu kan man inte bo i, om man inte har ett jobb. Reglerna för stöd tillåter inte den nivån på hyrorna.

Kenneth Persson säger att Växjö tittat på en lösning genom att tillfälligt ställa upp baracker i bostadsområden.

– Det skulle vi kunna göra om kommunen haft råd, men det har vi inte. Det hade inte Växjö heller, projektet lades ned.

Vad kommunen ska göra återstår att se, det jobbas med frågan.

– Är det fullt så är det fullt. Men det finns ändå anledning för oss att hjälpa familjer som väntar på sina anhöriga. Då måste den hjälpen bli utanför kommunen.

Kenneth Persson säger att det finns kommuner runt om i Sverige som har tomma lägenheter. Han pekar på att Borlänge gjort bra förberedelser inför anhöriginvandringen, inom barnomsorgen och skolan.

– Det enda vi inte klarar är bostäderna. Det bästa vore om vi fick stöttning från centralt håll, från region Dalarna och framför allt från Migrationsverket.