Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kan få nytt konserthus

Annons

I dag finns nio bandyhallar i Sverige - bland annat i Rättvik. Ytterligare två är på gång.

Nummer tolv kan byggas i Borlänge - alldeles intill SSAB.

En hall som kanske även kan användas som konserthus.

- Ingången är att SSAB byter ut olja mot flytande gas. Den flytande gasen kommer till Borlänge och är 180 grader kall och ska förgasas. Tanken är att ta en del av den kylan till en konstisbana, säger Hans Grandin om idén.

Kyla kommer alltså att finnas.

- Att vi vill bygga en hall är för att få skugga, för att förlänga säsongen. Vi tittar på ett projekt där SSAB, Borlänge Energi och Högskolan Dalarna är inblandade tillsammans med oss. Kan vi driva en anläggning med spillkyla får vi en väldigt konkurrenskraftig hall vad gäller att hålla den i gång.

Diskussioner har pågått i ett halvår. Avsikten är att klä hallen med SSAB:s nya energieffektiva plåt, som idag täcker Maxihallen och den nybyggda delen vid Högskolan Dalarna.

- Energikostnaderna gör att det blir nästan omöjligt att ha en utomhusplan i framtiden, menar Hans Grandin.

I dagsläget finns inga ritningar eller kostnadskalkyler.

- Vi tittar lite på de hallar som finns. En hall för bandy. Sedan har frågan varit uppe om man kan använda den till konserthus. Det går om man anpassar den. Men det är egentligen inte i bandyns intresse. Då får man sätta pris på det när man gör investeringen. Det är ganska vanligt att man använder ishallar och lägger på ett isolerat golv på isen vid andra evenemang.

Förutom att SSAB vill visa plåtens prestanda har företaget också ett värmebehov.

- Vi ska titta på om vi kan använda hallen som solfångare och leverera värme. Borlänge Energi tittar även på att använda kylan till fjärrkyla. Alla har något att vinna.

Hans Grandin säger att finansieringen inte är klar.

- Hinder och problem kommer sedan. Vi har redan förfrågan från ett företag som kan tänka sig att vara namnsponsor. Kan vi få en längre säsong måste det också vara intressant för Borlänge som besöksort, man kan köra bandyläger på sommaren - och konståkning, short track och sporter som har svårt att få tider i dag.

Är projektet realistiskt?

- Ja, det hänger på beslutet om flytande gas. En vanlig hall med el vore inte realistisk. Det här är fullt möjligt, en intressant och smart lösning.

Vad händer i så fall med Tunets IP?

- Tunet måste med i tänket. Det finns varianter. Att man behåller, flyttar eller säljer. Det är för tidigt att säga.

Är ni öppna för att hallen används för exempelvis konserter?

- Ja, absolut. Man kan tänka sig att Peace & Love har en del inomhus. Man kan även köra en höst- eller vårversion om man vill. Vi har inte tittat på hur mycket folk man kan ta in vid en konsertvariant, men Borlänge skulle ha nytta av en hall för konserter.

Innebär närheten till industrin några problem med säkerheten?

- Det är samma som med att Ica Maxi fick pröva sitt läge. Jag har svårt att tro att det finns några sådana hinder, säger Hans Grandin.

Vad händer nu?

- Vi ska titta på ytterligare några hallar och jag har fått förslag på en färdigritad hall. Vi har kontakter öppna åt alla håll.