Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge kan bli årets kulturkommun

Borlänge kan bli årets kulturkommun 2013.
Det är fackförbundet Vision som arrangerar och utser vinnaren.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma kommuners satsningar på kulturområdet och det arbete som deras medlemmar inom kultursektorn gör.

Förutom Borlänge är det Arvika, Eda, Gislaved, Hässleholm, Olofström, Piteå, Ronneby och Umeå som nominerats.

– Det kan vara fackliga förtroendevalda i Vision, enskilda medborgare eller kommunerna själva som nominerar, berättar juryns ordförande Ove Jansson.

Vem som nominerat Borlänge eller vilka skäl som angetts kan han inte på rak arm säga.

– Men skälen varför man nominerar brukar inte vara så beskrivande nu för tiden. Det räcker att vi får en nominering sedan är det juryns uppgift att arbeta för att få fram uppgifter kring den kommunens kulturarbete och skapa oss en bild, berättar Ove Jansson.

En av de som fått ett samtal från juryn är Visions avdelningsordförande i Borlänge Lasse Svensson.

Han blev glad när han fick veta att någon nominerat Borlänge.

Men inte förvånad.

– Nej, verkligen inte. Vi har hur mycket bra kulturellt arbete som helst här. Jag vet att bibliotekets sagostundsverksamhet är ansedd som en av Sveriges bästa och även Kulturskolan Asken ligger i topp där. Vi har mängder av musik- och teaterverksamhet, Jussi Björlingmuseet, Boom Town, festival, konstutställningar för allmänheten med mera, säger han.

Juryn går efter en lång lista kriterier när man ska utse kulturkommun. Bland annat ska den kommunen verka för konstnärlig utveckling och se till att kulturen blir en självklar del av invånarnas vardag.

Årets Kulturkommun 2012 blev Bollnäs och det är också i den staden som prisutdelningen sker den 10 december. Om Borlänge skulle vinna blir det första gången en dalakommun vinner.