Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge islamiska ungdomsförening får betala tillbaka över en halv miljon

Trots flera påminnelser redovisade inte Borlänge islamiska ungdomsförening andra halvan av projektet mot islamofobi.
Nu blir de skyldiga att betala tillbaka 575 950 kronor. En faktura är skickad från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Uppdaterad 13.03. Borlänge islamiska ungdomsförening startade projektet "Under ytan – alla är vi små" för att motverka islamofobi. Projektet löpte över två år och beviljades bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor på ungefär 1,2 miljoner kronor.

Nyligen rapporterade DT om att föreningen riskerade att få betala tillbaka det belopp som gällde 2014 eftersom ingen redovisning presenterats. Detta trots att redovisningen skulle ha varit inlämnad i augusti och att flera påminnelser skickats ut sedan dess.

I fredags förra veckan fattade myndigheten beslut om att skicka en faktura på beloppet 575 950 kronor och i början av denna vecka skickades den till föreningen.

När DT tidigare pratade med Hany Kullab, ansvarig från Borlänge islamiska ungdomsförening menade han att redovisningen är på gång.

– Det är revisionsberättelsen som är försenad. Men vår ekonom har gjort allt klart så det är lugnt, sa han då.

Sedan det stod klart att fakturan var skickad har vi sökt Hany Kullab för ytterligare kommentarer. Han har dock inte återkommit.

Projektet "Under ytan" har bestått i att erbjuda bland annat skolor föreläsningar och workshops. Ambitionen har också varit att bygga upp en hemsida för debatt och information. En person har varit heltidsanställd under två års tid och enligt projektledaren Hussein Hamad har det gjorts 13-15 skolbesök per år.

Föreningen riskerar alltså en stor ekonomisk smäll, men det är dock inte helt kört än. Om en redovisning kommer in innan fakturan löper ut kan beslutet ändras och kravet dras tillbaka.

Fotnot: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick efter lunch i dag fredag ett mail från den tidigare projektledaren där han säger att han varit i kontakt med föreningen som nu har bytt revisor på grund av problem med den tidigare. De hoppas nu komma in med rapporteringen och en revisionsberättelse i veckan som kommer.